Actualitate

Lucrările de la Bazar, mai scumpe cu aproape 4 milioane de lei. Curtea de Conturi nu e de acord. Ce are de făcut Primăria Buzău

Curtea de Conturi a finalizat, recent, misiunea de audit desfășurată la Primăria municipiului Buzău, pentru activitatea financiară din anul 2020. Una dintre problemele descoperite de controlorii financiari și pentru care s-au luat măsuri în timpul controlului, dar s-au dispus și altele care vor fi aplicate ulterior, vizează desfășurarea lucrărilor la clădirea Bazarului.

Contractul încheiat de municipalitate, în 2019, cu asocierea Concas – AT Urban Proiect, a avut o valoare de 9.055.169,35 lei, sumă pentru care cele dou firme trebuie să ofere servicii de proiectare, asistentă tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru clădirea Bazarului. Lucrările ar fi trebuit să se încheie, potrivit prevederilor inițiale ale contractului, în luna mai a acestui an, dar a fost prelungită durata ca urmare a includerii unor lucrări suplimentare, stabilite prin act aditional.

Tot prin acte adiționale, șase la număr, a crescut și valoarea investiției de la Bazar de la 9.055.169, 35 lei, la 13.031.859,89 lei și s-a prelungit perioada de execuție. Încheierea de acte adiționale propuse de executant și acceptate de beneficiar, a fost justificată prin creșterea salariului minim pe economie, creșterea salariului minim în construcții și apariția unor lucrări neprevăzute.

Controlorii financiari aflați în misiune de audit la Primăria Buzău au verificat toate actele adiționale, inclusiv notele de justificare, și au reclaculat sumele alocate. Astfel, la final au dispus ca suma de 157.061,28 de lei, reprezentând valoarea unor lucrări la care s-a renunțat, să fie recuperate. Modalitatea de recuperare este indicată chiar în raportul de control, respectiv încheierea unui act adițional pentru diminuarea sumei contractuale.

Contactat de reporterii șansanews.ro, reprezentantul Concas, omul de afaceri Ionel Gagu, a transmis că va exprima, la începutul săptămânii viitoare, un punct de vedere, cu privire la măsura dispusă de Curtea de Conturi. La rândul său, primarul Constantin Toma, a comunicat că nu există încă o decizie cu privire la modul în care va fi aplicată măsura dispusă de Curtea de Conturi. ”Primarul se gândește!” a răspuns, evaziv, edilul-șef.

Până acum, municipalitatea a plătit peste 7 milioane de lei, din care 6,3 milioane provin dintr-un credit contractat la CEC Bank, iar restul, din veniturile proprii ale bugetului local. Lucrările la clădirea Bazarului, care ar urma să devină al doilea sediu administrativ al Primăriei Buzău, sunt prevăzute să se încheie pe 22 august, după cum se arată în același raport de audit.