Actualitate Social

LUPTĂ CU PANDEMIA, DAR SUNT ÎN PERICOL SĂ NU-ȘI PRIMEASCĂ SALARIILE! Consiliul Județean face eforturi pentru plata a peste o mie de angajați

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Fac parte din personalul din primă linie și în ultimele opt luni au avut parte de restricții din cele mai dure, fiind nevoiți să petreacă și câte două săptămâni la locul de muncă, însă acum sunt în pericol de a nu-și primi salariile pe ultimele două luni ale acestui an.  Este vorba despre angajații din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău pentru care fondurile de salarii ar trebui asigurate din bugetul de stat și care, din păcate, anul acesta au fost insuficiente pentru a acoperi salariile pentru întregul an.  

Situația celor peste o mie de angajați din căminele de bătrâni, centre de copii precum și din alte așezăminte de asistență socială și protecția copilului a fost delicată încă de la începutul anului. Asta pentru că, suma alocată de Guvern pentru plata salariilor a acoperit plata remunerațiilor doar pentru câteva luni.

Mai exact, bugetul inițial de funcționare alocat de la bugetul de stat a fost de 17.547 milioane de lei lei. Ulterior, printr-o rectificare bugetară au mai fost alocați încă 7,5 milioane de lei, ceea ce a dus la o sumă totală de 25 de milioane de lei. Banii însă au fost insuficienți , iar pentru a se putea asigura plata salariilor angajaților din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, Consiliul Județean, în subordinea căruia se află instituția, a suplimentat bugetul cu încă 61 de milioane de lei, ceea ce a permis achitarea salariilor tuturor celor 1.070 de salariați inclusiv în această lună.

” Conform legii, bugetul unei Direcţii de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ar trebui să fie asigurat în proporție de 90% de la bugetul de stat, alocat de Guvern, iar diferența de 10% să fie suportată din bugetul consiliilor județene. Însă, anul acesta, Guvernul a alocat mai puțin de 30% din sumele necesare funcționării Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău. Restul efortului financiar a fost suportat de Consiliul Județean Buzău”, au explicat reprezentanții Consiliului Județului Buzău.

Nu mai sunt bani pentru noiembrie și decembrie

Totuși, fondurile sunt insuficiente pentru achitarea remunerațiilor aferente lunilor noeimbrie și decembrie, iar Consiliul Județean a trimis adrese către Guvern pentru a fi alocate sumele necesare.

”Proiectul bugetului de stat pe anul 2020 ne-a adus mai multe surprize neplăcute, printre care și lipsa fondurilor pentru DGASPC Buzău. Am făcut mai multe demersuri către Guvernul României, dar în același timp am alocat fonduri din bugetul județului Buzău și din excedent pentru ca salariații DGASPC Buzău să-și poată primi salariile și să nu lăsăm familiile fără surse de venit, mai ales în această perioadă dificilă pentru toată lumea. Am făcut eforturi și vom face în continuare pentru ca salariații DGASPC să-și poată primi salariile până la sfârșitul anului. Avem două luni care nu sunt acoperite ca finanțare, motiv pentru care, inclusiv ieri, am transmis încă o adresă către Guvern pentru a solicita finanțare”.

Un calcul arată că ar mai fi nevoie de 28 de milioane de lei pentru ca toți angajații să-și primească banii și în lunile următoare.