Actualitate SĂNĂTATE

Lupta cu țânțarii și căpușele, cel mai probabil din luna mai. Oamenii de știință le-au pus gând rău căpușelor

Vremea capricioasă, cu temperaturi scăzute pentru data din calendar, dar și cu ploi și chiar brumă, a întârziat acțiunile de dezinsecție. Cu toate acestea, țânțarii au început să apară, iar odată cu încălzirea vremii, crește și riscul atacului căpușelor.

Autoritățile din Buzău încă nu au anunțat când va începe dezinsecția. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în luna mai, la fel ca anul trecut. Tratamentele împotriva insectelor, cu precădere țânțari și căpușe, sunt mai mult decât necesare, mai ales că acestea sunt vectori de transmitere a unor boli grave.

Țânțarii pot transmite, de pildă, temutul virus West Nile. Iar de la o banală mușcătură de căpușă se poate ajunge la maladii ca babesioza ori boala Lyme. În cazul acestei din urmă boli, o veste bună vine de peste Ocean, unde oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri împotriva Lyme. Un ser a fost aprobat în SUA în 1998, dar a fost retras după doar 3 ani, întrucât, din cauza unor efecte secundare popularizate intens, nu a existat cerere pentru vaccin.

De data aceasta, oamenii de știință speră să obțină un ser eficient, care să nu aibă efecte nedorite. În prezent există doar vaccinuri de uz veterinar împotriva bolii Lyme.

Anul trecut, campania de dezinsecție la nivelul municipiului Buzău a început pe 5 mai. În acest an  nu s-a făcut deocamdată, la nivelul municipiului, decât deratizare.

Boala Lyme este o afecțiune bacteriană transmisă de căpușă. Nu toate insectele din această specie transmit boala. Pentru a dezvolta această maladie, căpușa trebuie să fie contaminată cu Borrelia, iar probabilitatea de apariție a bolii crește odată cu creșterea timpului în care insecta este atașată de corp. Primele semne și simptome pot să apară într-un interval de 3 până la 30 de zile de la mușcătura de căpușă.

Care sunt simptomele, dar și ce trebuie făcut în cazul unei mușcături, citiți AICI.