SĂNĂTATE

(VIDEO) BOALA LYME ȘI CE PERICOLE ARE MUȘCĂTURA DE CĂPUȘĂ. La Spitalul Județean, ajung zilnic 7-8 victime ale acestor insecte

ATENȚIE dacă ieșiți la plimbare, în aer liber, în parcuri ori în orice alt loc în natură! Căpușele pândesc din iarbă.  La Spitalul Județean Buzău au început deja să apară primele cazuri ale unor buzoieni mușcați de căpușe.

Zilnic, 7-8 astfel de cazuri ajung la Urgențe, pe mâna medicilor.

Căpușele pot provoca boala Lyme, o afecțiune grave, care, netratată,  poate avea urmări pe termen lung.  

Ce este boala Lyme!

Boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de infecția Lyme, este o afecțiune bacteriană transmisă de căpușă, însă atenție nu toate căpușele cauzează această afecțiune.

Pentru a dezvolta boala Lyme trebuie să fii înțepat de o căpușă contaminată cu Borrelia iar aceasta să rămână atașată de corp cel puțin 17 ore.  Căpușele sunt mici și pot fi greu de văzut cu ochiul liber. De exemplu, căpușele tinere au dimensiunea unei semințe de mac.

Pentru a preveni boala Lyme, trebuie avută o mare atenție atunci când mergem în natură, în special în lunile mai, iunie si iulie, când căpușele nu sunt încă mature și sunt greu de observat.

Boala Lyme-simptome

Potrivit specialiștilor, primele semne și simptome pot să apară într-un interval de 3 până la 30 de zile de la mușcătura de căpușă.

• febra, frisoane, dureri de cap, oboseala, dureri musculare, dureri articulare, ganglionii limfatici sunt umflați;

• eritemul migrator (o boala cutanată): acest eritem migrator apare la aproape 70-80% dintre persoanele infectate; apare la locul mușcăturii de căpușă, cu o întârziere de 3 până la 30 de zile (media este de 7 zile); eritemul se extinde treptat, pe o perioadă de mai multe zile, ajungând să aibă un diametru de peste 30 cm; pielea se poate simți caldă la atingere, însă rareori este însotiță de mâncărimi sau de durere; eritemul migrator poate sa apară pe orice zona a corpului. Există semne și simptome ale bolii Lyme ce pot sa apară mult mai târziu Aceste simptome pot fi:

• dureri severe de cap si înțepenirea (redoarea) gâtului

• apar alte erupții cutanate, alt eritem migrator, ce se dezvoltă pe alte zone de pe corp

• artrita cu dureri articulare severe și cu umflarea articulațiilor, în special în zona genunchilor si a altor articulații mari

• pareza facială (pierderea tonusului muscular pe o parte sau pe ambele părți ale fetei; fața pacientului pare “căzută” fie pe o parte, fie pe ambele părți)

• durere intermitentă în tendoane, mușchi, articulații și oase

• palpitații sau o bătaie neregulată a inimii

• pacientul are episoade de amețeala sau de dificultate in respirație

• inflamarea creierului și a măduvei spinării • durere la nivelul terminațiilor nervoase

• dureri înțepătoare, amorțeala sau furnicături în mâini si picioare (laba piciorului)

• apar probleme în ce privețte memoria pe termen scurt.

Când să mergi la medic

Mergi imediat la medic dacă ai fost muscat de o căpușă sau dacă ai vizitat în ultima luna o zona in care se gasesc cu preponderență capuse infectate si daca ai:

• simptome asemănătoare cu cele ale gripei: cum ar fi faptul că ai frisoane, ți-este cald și tremuri, ai dureri de cap, ai dureri musculare sau o stare generala de rău sau ai o erupție cutanată circulară.

Este important să îi spui medicului care te examinează dacă ai fost recent în păduri sau în zone cu vegetație multă și deasă.

Asistența în caz de mușcătură de căpușă

NU intrați în panică. Numai o mică parte din oamenii care sunt mușcați de căpușe dezvoltă boala Lyme pentru că nu toate căpușele sunt purtătoare ale sprirochetei. E foarte important să îndepărtați căpușa cât mai repede posibil. Se consideră că agenții patogeni pe care îi poate transmite o căpușă pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpușă a stat atașată de piele (prin muscatură) timp de cel putin 36-48 h. Pentru îndepărtarea căpușelor, este total contraindicată folosirea metodelor folclorice, ”tradiționale” precum aplicarea de căldură, ceară, acetonă, ulei, vaselina, benzină pe căpuță deoarece scopul e să desprindem cât mai repede căpușa. De asemenea, orice agresiune asupra insectei o poate determina să-și deverseze conținutul stomacal în organismul nostru, și odată cu el potențiale virusuri și bacterii, ceea ce trebuie evitat cu orice pret. De aceea, medicii nu recomandă să desprindem singuri căpușa că să mergem la spital.

Tratamentul după o mușcătură de căpușă este antibioticul