Actualitate SĂNĂTATE

MAI MULȚI BUZOIENI S-AU INFECTAT CU CORONAVIRUS DUPĂ CE S-AU VACCINAT. Doi pacienți au murit. Care este explicația medicilor

Peste 100 buzoieni s-au îmbolnăvit de COVID-19 la scurt timp după ce au primit cel puțin o doză din vaccinul anti coronavirus. Iar două persoane care fuseseră imunizate și-au pierdut viața, însă decesul lor nu a avut nicio legătură cu administrarea serului, spun autoritățile de sănătate publică, ci ambii buzoieni erau într-o stare gravă din cauza bolilor de care sufereau.

La Buzău, de la debutul campaniei de vaccinare anti COVID și până astăzi, au fost imunizate peste 52 000 de persoane. După ce au primit doar o doză, sau pe ambele, la câteva zile de la administarea serului, mult prea devreme pentru a dezvolta anticorpi, peste 100 persoane s-au infectat cu SARS CoV-2.

“La cele 52.806 vaccinări pe care le-am aplicat, am întâlnit 112 persoane care s-au infectat, în mod special după prima doză de vaccin. Dacă ar fi să vorbim despre o rată de infectare legată de aplicarea vaccinării, suntem cu mult sub valoarea acceptată de producătorii care au şi prevăzut aceşti non-responderi sau cu răspuns imun deficitar. Din punct de vedere al vârstei, sunt în special persoane de peste 50 de ani și care nu au prezentat forme grave de boală.”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Pe de altă parte, două persoane care se vaccinaseră anti COVID s-au infectat după circa o lună de la administrarea serului, iar în final și-au pierdut viața. Moartea buzoienilor nu a avut însă nicio legătură cu vaccinarea, dau asigurări medicii.

“Din cadrul acestor persoane, am înregistrat un deces, dar nu este vorba despre deces legat de vaccinare. Este o persoană care a primit o doză de vaccin şi la aproximativ 30 de zile după prima doză a prezentat semnele de infecţie şi s-a şi confirmat cu COVID, dar avea şi multe comorbidităţi, o persoană de peste 65 de ani. Avem un alt deces, al doilea, înregistrat zilele acestea. Este vorba despre o persoană cu vârsta tot peste 65 de ani, care era cunoscută ca fiind pe lista bolnavilor cronic şi care primise o primă doză de vaccin cu circa 30 de zile în față. A fost pur şi simplu coincidenţă că s-a şi vaccinat în luna respectivă şi la un interval apreciabil de timp a dezvoltat şi infecţia, pe fondul unei rezistenţe scăzute, probabil că răspunsul imun a fost foarte aproape de zero.”, a adăugat medicul Carmen Scîntei.

Între timp, Buzăul se apropie de 11 000 de cazuri COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost raportate 62 de cazuri noi.