Actualitate Agricultura acum

Mai mulți legumicultori, excluși din Programul ”Tomata”. Printre ei și cultivatori din Glodeanu Sărat

Controale cu deznodământ neașteptat pentru zeci de cultivatori de roșii din Buzău. Este vorba despre legumicultorii care au cerut bani de la stat pentru cultivarea tomatelor în sere și solarii dar care nu au respectat regulile impuse prin Programul Tomata.

Direcția Agricolă Buzău a anunțat că a încheiat verificările în teren și că nu toți cei înscriși pentru acordarea ajutorului de minimis în valoare de 3000 de euro vor primi bani. În total este vorba despre 18 persoane, printre care și legumicultori din Glodeanu Sărat, pe care Direcția Agricolă a decis să-i excludă din Programul Tomata.

”Avem 18 legumicultori excluși din Programul Tomata. În urma controalelor făcute în solarii, colegii mei au constatat fie că nu aveau suprafața minimă impusă, respectiv o mie de metri pătrați, fie că  plantele aveau un stadiu nesatisfăcător de dezvoltare și atunci nu se încadrau cu valorificarea producției minime impuse, respectiv 3 tone”, a spus Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău.

Cosmin Florea a explicat că este vorba despre legumicultori din mai multe zone ale județului, inclusiv din Glodeanu Sărat, însă alții decât cei trei cultivatori cercetați în dosarul care vizează folosirea substanțelor neomologate pentru stropirea legumelor.

Pe de altă parte, directorul Direcției Agricole spune că în timpul acestor controale a putut observa și efectele scandalului legumelor de la Glodeanu Sărat. În primul rând, toți legumicultorii s-au plâns de prețul foarte mic la tomate față de cel de anul trecut motiv pentru care până acum puțini dintre cultivatorii înscriși în Programul Tomata au reușit să dovedească faptul că au vândut cele 3 tone impuse pentru acordarea ajutorului de minimis.

”Efectele scandalului se văd. Prețurile au scăzut brusc în luna mai, când ieșeau pe piață primele tomate, iar acum când producția este mai mare sunt aceleași prețuri în piață. Normal ar fi ca ele să fie mai mici acum. Practic, ele s-au menținut în ciuda cantității mari de tomate care este în piață. Pot să vă spun că din cauza scandalului mulți legumicultori din Buzău nu și-au mai vândut marfa în județul nostru. În plus, am găsit și legumicultori care efectiv și-au abandonat solariile încărcate de roșii. Ei au spus că au valorificat doar cantitatea impusă prin Programul Tomata, iar restul a abandonat-o pentru că îi costă mai mult forța de muncă pentru îngrijirea roșiilor decât prețul pe care l-ar lua pe legume”, a spus Florea.

Directorul Cosmin Florea a ținut să precizeze și faptul că după scandalul din mai, specialiștii din Direcția Agricolă și Oficiul Fitosanitar iau probe săptămânal și testează legumele. Până acum, rezultatele analizelor nu au indicat niciun fel de probleme care să pună în pericol sănătatea consumatorilor.

Tomata prelungește termenul de valorificare

Cum până acum doar 65% dintre legumicultorii înscriși în Programul Tomata, la nivel național, au reușit să valorifice producția minimă impusă pentru acordarea celor 3000 de euro, mai mulți legumicultori au cerut prelungirea termenului limită de 30 iunie. Solicitarea lor a primit răspuns, astfel că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afișat pe site-ul propriu, în secțiunea „Transparență Decizională”, un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se propune prelungirea valorificării tomatelor și în perioada 1-15 iulie 2023, inclusiv.

”Măsura a fost luată având în vedere solicitările reprezentanților cultivatorilor de legume, care au invocat întârzierea perioadei de fructificare a tomatelor din cauza temperaturilor fluctuante din primăvara anului 2023. Totodată, se propune și modificarea termenului-limită până la care se pot depune documentele justificative la direcțiile agricole județene, respectiv până la data de 18 iulie 2023 inclusiv. Din informațiile comunicate de direcțiile pentru agricultură județene, reiese că, până la această dată,  valorifică producția obținută numai circa 65% din numărul cultivatorilor înscriși în Program”, se arată în comunicatul afișat pe site-ul ministerului Agriculturii.