Actualitate

MAREA NECUNOSCUTĂ DIN 14 SEPTEMBRIE. Ce se știe despre începerea anului școlar la Buzău? Ce spun autoritățile de sănătate publică

Cu o lună înaintea începerii noului an școlar, modul în care vor învăța elevii rămâne o necunoscută. Directorii de școli și primarii analizează, părinții și elevii fac planuri pentru diverse scenarii. În tot acest timp, sunt așteptate ghiduri și ordine de ministru care să clarifice măsurile pe care trebuie să le ia toți cei implicați-de la profesori, la părinți-pentru ca începerea școlii să nu vină la pachet cu o explozie de infecții cu noul coronavirus.

În județul Buzău, școlile din județ se încadrează, în cea mai mare parte, în scenariul verde în care cursurile se vor putea susține în sistemul tradițional, cu respectarea distanței fizice de siguranță. Elevii și părinții lor așteaptă. Unii se tem, alții sunt hotărâți să își asigure unele riscuri, dar să participe fizic la ore.

Cristiana Stanciu este elevă în clasa a douăsprezecea a Colegiului Eminescu și director în județul Buzău al Consiliului Tineretului din România. Are multe discuții cu colegii, dar și cu părinții despre cum poate începe școala pe 14 septembrie:

”Părinții mei mi-au susținut opiniile și ideile. Deci, ei mă susțin să încep școala în sistemul tradițional. Pe de altă parte, am înțeles că sunt și părinți care sunt speriați, și pe bună dreptate.Cred că mai fiabil ar fi sistemul hibrid. Desigur trebuie să fie destul de bine structurat”, apreciază eleva Cristina Stanciu.

În municipiul Buzău, se fac pregătiri pentru dotarea școlilor cu suficiente tablete. Asta pentru că, situația epidemiologică din prezent sugerează inclusiv un scenariu galben pentru școlile din oraș, ceea ce ar însemna că unii elevi rămân acasă și asistă la ore online, alții merg la ore, în sălile de clase. Primarul Constantin Toma spune că ar putea fi luate în calcul și alte soluții:

”Dacă va crește numărul de îmbolnăviri este evident că nu ne putem gândi la cea mai fericită situație, în sensul în care toți elevii și profesorii să fie la școală și să fie doar învățământ clasic. Personal vă spun că ar putea să funcționeze un sistem hibrid, adică față în față și online”, spune primarul Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

De la autoritățile de sănătate publică se așteaptă date clare privind evoluția epidemiologică. Este un element cheie în luarea deciziilor privind reluarea cursurilor. Cel mai probabil, la 1 septembrie, lucrurile vor fi mai clare, spune, la Focus TV, Cristina Ungureanu, director al Direcției de Sănătate Publică Buzău:

”Nu pot să anticipez încă de acum pentru că în permanență această situație este într-o dinamică. Situația se modifică de la o zi la alta. La Buzău am avut o creștere destul de mare a numărului de persoane confirmate și nu pot anticipa pentru data de 14 septembrie cum vor evolua lucrurile.Vom vedea după data de 1 septembrie. Probabil va apărea și un ordin pentru acest context”, a spus Cristina Ungureanu

Până atunci, inspectorii sanitari trebuie să ia legătura cu directorii de școli și cu responsabilii din primării. Vor urma controale, dar cel mai important este ca în școli să fie apă, fie de la rețeaua comunală, fie asigurată prin instalarea unor rezervoare în spațiile școlare.