Mărturie șocantă a buzoianului Matei Strugurel, primul român condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Bărbatul, care a stat două luni în Penitenciarul Focșani, fiind eliberat prin sentință judecătorească în urma unui apel formulat de apărătorii săi pro bono, relatează cum a ajuns în penitenciar, condamnat pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, deși el nu a fost diagnosticat cu COVID. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Adevărul, Matei Strugurel, originar din comuna buzoiană Grebănu, spune că sentința care l-a trimis după gratii l-a șocat, pur și simplu.

”Am stat în spital două luni, am respectat regulamentul. A venit un domn polițist să îmi ia declarații şi l-am întrebat dacă trebuie să mă mai prezint undeva. „Nu” a fost răspunsul. Eu nu aveam de unde să știu că trebuie să mă prezint la judecătorie, că trebuie să fac pușcărie. Doar șefa spitalului mi-a zis în felul următor: Strugurele, vezi că ți-au făcut dosar penal și o să te bage în pușcărie, că ai plecat din spital. Nu am știut absolut nimic, nimic, de dosarul meu”, mărturisește Strugurel Matei.
La data de 7 octombrie 2021, magistrații au constatat, la sesizarea avocaților buzoianului, că judecarea și condamnarea lui Matei Strugurel s-au derulat în mod ilegal, întrucât au avut loc fără ca inculpatul să fie citat și prezent în sală. Astfel, judecătorii au dispus desființarea sentinței de condamnare și redeschiderea procesului penal.
Eliberat din Penitenciarul Focșani, Matei Strugurel a povestit tratamentul dur la care a fost supus de ceilalți deținuți, dar și faptul că a fost nevoit să trăiască într-o celulă cu alți 40 de deținuți.
”Eu am crescut la Casa de Copii și mereu am avut o situație chinuită. Nu aveam unde să stau, munceam pe la lume ca să am ce mânca. Cel mai mare chin a fost la pușcărie, unde nici nu mă gândeam vreodată că o să ajung. Am stat cu 40 de inși într-o cameră și am zis că dau în nebuneală. M-au băgat direct cu oameni periculoși acolo, care m-au dezbrăcat, oameni care m-au lăsat și fără bani acolo. Când am intrat acolo, a venit unul la mine și mi-a luat adidașii, mi-a luat hainele. Eu nu știam nimic, i-am dat de frică. M-am speriat tare.”
Reamintim, buzoianul Matei Strugurel, este primul român condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Asta după ce anul trecut, în aprilie, a fugit dintr-un modul special amenajat la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean pentru suspecții de COVID. Strugurel a plecat din modul înainte să primească rezultatul testului pentru COVID. Deși ulterior a reieșit că buzoianul nu este infectat cu virusul, gestul său de a fugi din modul a rămas în atenția anchetatorilor și, mai mult, i-a adus o condamnare de un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Procesul de la Judecătoria Buzău s-a desfășurat fără ca Matei Strugurel să ajungă vreodată în fața judecătorilor pentru a se putea apăra. În cele din urmă, avocații pro bono ai buzoianului au făcut apel. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Ploiești, iar magistrații de aici au menținut decizia inițială. Ulterior, avocații au cerut ca decizia de condamnare a lui Matei Strugurel să fie desființată și să se reia procesul de la zero pe motiv că Strugurel a fost judecat și condamnat în lipsă. La jumătatea lunii octombrie, Judecătoria Buzău a dispus desființarea sentinței prin care Matei Strugurel a fost condamnat și redeschiderea procesului penal.
Pe de o parte, este o persoana care… daca nu cumva pretinde ca nu are discernamant cat sa nu fie poata fi responsabila de ea insasi… a facut o fapta penala – iar acest aspect nu poate fi discutat, d.p.d.v. legal, decat cu privire la capacitatea de discernamant a inculpatului, caci… e simplu: legile exista/ar trebui sa existe pentru a proteja cetatenii, protejand societatea, si… nu exista a fi acceptabila savarsirea faptelor cu caracter penal… din cauza oricarei situatii grele de viata. Indiferent de conditia sociala a oricui… cei fara discernamant… cat sa comita fapte de ordin penal, trebuiesc internati in anumite institutii, iar cei care se stabileste ca au discernamant… trebuie sa raspunda pentru faptele lor.
Pe partea cealalta, daca omul declara aceste lucruri… pe care, presupun, le spune si la proces, politia si conducerea penitenciarului… s-au sesizat in vreun fel? Ce s-a facut si… la ce masuri s-a ajuns?
Pentru ca, desi nu schimba, cu nimic, culpa penala a inculpatului, ceea ce descrie acest om sunt, pe de o parte, niste neglijente, cu implicatii si urmari destul de grave, ale oamenilor care ar trebui sa protejeze respectarea legilor, iar pe partea cealalta sunt niste infractiuni savarsite in cadrul unui penitenciar… ceea ce e, din nou, extrem de grav.
Si… poate asta ar trebui sa fie discutia: da, ok, omul a savarsit o fapta penala si trebuie sa raspunda pentru ea, insa… cum de niste procurori nu pot face un proces, atat de simplu, asa cum trebuie (ce masuri interne s-au luat, legat de ei?) si… cine si cum raspunde de faptul ca ceea ce el povesteste a fost posibil a se intampla intr-un penitenciar, unde detinutii se presupune ca sunt supravegheati si sub paza care trebuie sa asigure tocmai faptul ca ei sa nu mai poata savarsi alte infractiuni? Ce s-a facut si se face… nu doar pentru a rezolva situatia pentru acest om/pentru a compensa acest om (i-au luat niste adidasi, i-au oferit consiliere psihologica… etc.?), ci, mai ales, pentru a se asigura ca astfel de lucruri nu se mai intampla?!…
Nu exista ca “daca statul greseste, poate gresi si cetateanul” (nu e… normal, nu e moral, etic, nu e logic, macar, asa ceva – pe langa faptul ca asta…. n-are si n-ar putea avea… nici cel mai mic temei legal), dar exista a fi normal si logic si etic etc. ca, fara a schimba raspunderea cetateanului, si statul sa raspunda pentru greselile sale, in fata acelui cetatean si si a societatii generale, prin cei care aveau responsabilitatea de a se asigura ca acele lucruri nu se intampla si/sau ca ele se intampla, dupa caz.
…
Doamne, Ajuta la bine! 🙂
Asta, cu raspunderea lui Strugurel in sus si raspunderea lui Strugurel in jos… e cum era o chestie pe la televizor, acum cativa ani… de ajunsese “faimoasa” ca un fel de “Circul Prostilor”, “cercul prostilor”, cu… ceva cu una roscata care are/avea “o treaba” cu… moralitatea si logica si etica si… o gramada de alte de-astea. :/
Asta amarat, astia s-au gasit s-o dea in bara fix cu amaratul (sunt o gramada de alte persoane carora li s-au facut diverse greseli procedurale, mult mai importante, in justitie si sunt atatea probleme pe care… majoritatea celor din penitenciare le au… zi de zi) si… s-a nascut o poveste. :/ Doamne, Fereste! 🙂
Doamne, Fereste!