Actualitate

Mărturiile pompierilor buzoieni din mijlocul infernului din Grecia: ”E epuizant, dar ne alimentează mulțumirea localnicilor” (GALERIE FOTO)

Mărturii extrem de emoționante ale pompierilor buzoieni care luptă în aceste zile cu infernul de foc din Grecia. ”E greu, epuizant, dar ne alimentează mulțumirea localnicilor”, spun salvatorii noștri.

10 pompieri de la Buzău au plecat la finele săptămânii trecute spre Grecia, afectată de incendii de amploare, cum nu au mai fost pe tărâm elen. 3 dintre pompierii care au decis să dea piept cu infernul de foc din Grecia sunt de la Detașamentul de Pompieri din Buzău, 3 sunt de la Detașamentul de Pompieri de la Rm.Sărat iar 4 de la Garda de Intervenție Mărunțișu. Au plecat în misiune pentru 10 zile să-i ajute pe pompierii greci, însă nu vor da înapoi dacă se va impune să stea mai mult decât termenul stabilit inițial.

Astăzi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a publicat câteva dintre mărturiile pompierilor buzoieni care se află în Grecia:

“În prima dintre zilele când am început dificilele acțiuni de stingere, în momentul când ne întorceam de la intervenție, murdari și obosiți, am fost așteptați de un grup de localnici ce s-au strâns în fața mănăstirii unde ne odihnim pentru a ne aplauda și mulțumi pentru ceea ce facem pentru ei. Nu înțelegem ce ne spun, dar am putut citi mulțumirea și bucuria pe chipurile lor”, povestește plutonier adjutant Taman Nicu, de la Stația de Pompieri Râmnicu Sărat.

Alt pompier aflat în misiune în Grecia, altă mărturie la fel de emoționantă:

“Am ajuns la 02:00, si am dormit până la 06:00, când ne-am trezit să plecăm la intervenție. Am fost frânt, dar a meritat. Incendiul se extinde foarte rapid, orice focar stins contează și nu putem pierde timp. Facem tot ce putem ca incendiul să fie lichidat cât mai repede. Avem tot ce ne trebuie, chiar și în plus, localnicii ne aduc și ei foarte des mâncare și apă, chiar dacă avem destule. Suntem obosiți după intervenții, nu e deloc ușor, dar ne odihnim și o luam de la capăt. Ceea ce contează foarte mult e gratitudinea cu care ne întâmpină localnicii, ce ne încarcă cu energie și ne oferă puterea să o luăm de la capăt în fiecare zi”, a relatat  plutonier major Daniel Lăcustă de la Detașamentul Buzău.

O mie de pompieri din țările Uniunii Europene luptă cu flăcările în Grecia, puternic afectată de incendii. Printre ei sunt și 108 pompieri români, 10 dintre aceștia fiind cei de la Buzău. Modul de organizare al pompierilor români a uimit pe toată lumea. ”Parcă sunt de pe altă planetă”, a scris presa din Grecia despre pompierii români, care astfel au devenit, fără să vrea, cei mai buni ambasadori ai țării noastre. Pompierii români rămân însă modești și înfruntă moartea și temperaturi greu de suportat pentru a treia zi consecutiv.

Potrivit IGSU, marți, salvatorii români acţionează pentru stingerea incendiilor din zona Spathari, intervenţia asigurându-se cu 6 maşini de stingere, 2 cisterne şi o dronă. La fel ca zilele trecute, şase pompieri asigură alimentarea autospecialelor cu apă și au grijă de crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor. Încă de la sosirea pompierilor români în Grecia, una dintre activităţile derulate cu prioritate a constat în identificarea surselor de apă pentru alimentarea maşinilor de stingere, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Etichete