Nu mai e mult până la debutul anului școlar 2021-2022. Pregătiri pentru începerea cursurilor se desfășoară în toate școlile, dar având în vedere vremurile de pandemie pe care le trăim și riscurile care apar atunci când copiii merg în colectivitate, dincolo de pregătirile din clase, revine în discuție subiectul vaccinării anti-COVID. In România, din luna iunie pot fi vaccinați cu serul Pfizer copiii de peste 12 ani, iar din august se poate administra și vaccinul de la Moderna celor de vârste fragede.
La nivelul județului Buzău, conform celor mai recente statistici ale Direcției de Sănătate Publică, puțini sunt părinții care au fost de acord cu vaccinarea anti-COVID a copiilor lor.
La categoria de vârstă 12-15 ani, rata de vaccinare, la Buzău, este de doar 2, 8 la sută, fiind vaccinați 412 copii.
În total, la nivelul județului Buzău sunt vaccinați 2162 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, rata de vaccinare în rândul acestei categorii fiind de 9.12 la sută.
”Noi speram ca pe viitor oamenii, aparținătorii acestor copii, să se convingă și să solicite vaccinurile, mai ales că pot opta acum fie pentru Moderna, fie pentru Pfizer, care se administrează de la 12 ani. Nu s-au notificat reacții adverse la copii și chiar pentru persoanele adulte care au reclamat reacții acestea au avut simptomatologie fugară, foarte ușoară, aproape constant întâlnită la orice vaccin, nu au necesitat nici măcar consultul unui medic”, a declarat dr. Carmen Scîntei de la Direcția de Sănătate Publică Buzău.
Cifrele sunt modeste, dat fiind că vaccinarea copiilor a început încă din luna iunie. Pe de altă parte, este de notat ă nu există o campanie de informare pentru vaccinarea copiilor având ca public țintă părinții. În plus, și în rândul unora dintre medici se manifestă un grad mare de reticență, unii dintre ei invocând riscul, ca odată ce a primit serul, copilul să dezvolte miocardită, o afecțiune a inimii, care ar fi fost raportată în unele cazuri.
De la începutul lunii iunie, copiii cu vârsta de 12 ani şi peste se pot vaccina cu serul de la Pfizer iar de la începutul lunii august pentru această categorie de persoane se folosește și Spikevax, de la Moderna.
Potrivit RoVaccinare, Spikevax este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea bolii COVID-19 cauzate de SARS-CoV-2 la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste. A doua doză trebuie administrată la 28 de zile după prima doză.
- Referitor la riscul de Miocardită sau Pericardită, în descrierea vaccinului Spikevax realizat de Moderna, se arată că ”după vaccinarea cu Spikevax au fost observate cazuri foarte rare de miocardită și pericardită. Aceste cazuri au apărut în principal în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai frecvent după a doua administrare a vaccinului și mai frecvent la bărbați mai tineri. Datele disponibile sugerează că evoluția miocarditei și pericarditei după vaccinare nu este diferită de cea a miocarditei sau pericarditei, în general. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele de miocardită și pericardită. Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite imediat asistență medicală dacă prezintă simptome care indică miocardită sau pericardită, cum ar fi dureri toracice (acute și persistente), dispnee sau palpitații după vaccinare”.
Potrivit RoVaccinare, Comirnaty de la Pfizereste un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19) la persoanele cu vârsta de cel puțin 12 ani.
Potrivit site-ului oficial RoVaccinare, cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Comirnaty au fost, de obicei, ușoare sau moderate și s-au ameliorat în câteva zile după vaccinare. Acestea au cuprins durere și umflare la locul injecției, oboseală, durere de cap, dureri musculare și de articulații, frisoane, febră și diaree și s-au manifestat la mai mult de 1 persoană din 10.
Mai puțin de 1 persoană din 10 au prezentat înroșire la locul injecției, greață și vărsături. Printre reacțiile adverse mai puțin frecvente (care afectează mai puțin de 1 persoană din 100) se numără mâncărime la locul injecției, durere la nivelul brațului în care s-a injectat vaccinul, ganglioni limfatici măriți, tulburări de somn, stare generală de rău și reacții alergice (precum erupții pe piele, mâncărime, erupții pe piele însoțite de mâncărime și umflături rapide sub piele). În cazuri rare, la mai puțin de 1 persoană din 1 000, a apărut slăbiciune musculară pe o parte a feței (paralizie facială periferică acută sau paralizie).
Pentru vaccinarea copiilor cu vârsta de 12 ani şi peste este obligatorie acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către tutorele legal.
Adaugă comentarii