Actualitate Tineri pentru România

Mărturisirile hasdeianului dublu medaliat cu aur la Olimpiada Internațională Științele Pământului

David Andrei Vlad, elev al celui mai titrat liceu din județ, este unul dintre performerii Buzăului. Dublu medaliat cu aur la Olimpiada Internațională “Științele Pământului” se pregătește să devină cercetător în domeniu. Încă nu știe ce va face peste 1 an, când va termina liceul, dacă va rămâne să studieze în țară sau va pleca peste granițe. Știe însă că va continua pe acest drum care, conform rezultatelor remarcabile pe care le-a obținut la toate competițiile la care a participat de-a lungul anilor, este cel care i-a fost destinat.

David Andrei Vlad este elev în clasa a XII-a la Colegiul Hasdeu. Tânărul buzoian a scris istorie, în ultimii ani, la olimpiadele naționale și internaționale la care a participat. De la un an la altul s-a pregătit intens și și-a dorit și mai mult astfel că s-a întors acasă victorios de fiecare dată. Luna trecută, a adus acasă medalia de argint la Olimpiada Internațională de Biologie, o performanță care la Buzău a mai fost atinsă în urmă cu peste 20 ani. Iar zilele trecute a reușit să cucerească două medalii de aur la Olimpiada Internațioanlă de Științele Pământului. Într-o intervenție în direct la Focus TV, hasdeianul a vorbit pe larg despre competiția la care a fost dublu medaliat cu aur.

“Încă îmi pare ireal. Olimpiada a fost fascinantă, subiectele au fost mult mai complicate decât mă așteptam, dar se pare că m-am descurcat foarte bine. Olimpiada aceasta a avut mai multe secțiuni: o probă teoretică, la care am luat medalie de aur și au fost mai multe probe de proiecte. Eu am participat și la proba cu proiecte cu echipa națională, adică a trebuit să colaborez cu câțiva colegi din lot, cu doi dintre ei, și am luat aur și la proiect. A trebuit să ne ducem pe teren să luăm probe, să facem măsurători în laborator și apoi să facem o prezentare în care explicăm ce descoperiri am obținut și apoi să prezentăm în fața unor membri din Comitetul de organizare a olimpiadei.”

Să obții o asemenea performanță nu este ușor. Este nevoie de studiu intens, de analiză îndelungată, de lecturare a tratatelor scrise atât în limba română, cât și engleză, dar și de lucru în laborator.

“Cu engleza mă descurc foarte bine, învăț foarte ușor ce studiez în această limbă. Pentru olimpiada aceasta am mai citit și lucruri în română, de exemplu cursuri date de profesorii de la Facultatea de Geologie din București membrilor lotului atunci când eram plecat în Emirate, diverse materiale pe care mi le-au mai dat profesorii din școală. Olimpiada “Științele Pământului ” implică științele care studiază pământul: geologie, meteorologie, climatologie, geografie, oceanografie.”

David Andrei Vlad, tânărul care a reușit performanțe remarcabile în ultimii ani, se pregătește să devină cercetător în biologie. Recunoaște că domeniul ales de el este unul vast, care necesită cunoștințe din domenii diferite, dar pasiunea este mai presus de orice și asta se vede prin șirul lung de medalii.

“Pentru a face performanță într-un domeniu trebuie să ai cunoștințe și din alte domenii. Biologia nu se poate dezvolta dacă nu are o planetă pe care să se dezvolte. Nu trebuie știut un singur domeniu, trebuie informații din toate ca să se poată forma un întreg. Da, în principiu aș vrea să continui cu biologia, în principal, cercetare în domeniul biologic.”

În scurt timp, David va trebui să decidă unde va studia mai departe, pentru că într-o săptămână va începe clasa a XII-a. Până atunci, profită de ultimele zile de vacanță și se relaxează după o vară plină de competiții la finalul cărora a urcat pe cele mai înalte trepte ale podiumului.