Actualitate SĂNĂTATE

Medic pediatru: ”E explozie de viroze și gripă”! Motivul pentru care medicii sunt asaltați de numărul tot mai mare de cazuri

Medicii de familie, dar și pediatrii, se confruntă, în ultima săptămână, cu un val de viroze respiratorii și digestive, dar și cu multe cazuri de gripă. Pacienți de toate vârstele, de la sugari la oameni în etate, ajung la medic cu simptome specifice afecțiunilor sezonului rece, care nu s-au manifestat atât de virulent în ultimii 2 ani.

Explicația este cât se poate de simplă: măsurile de protecție impuse pe perioada stării de alertă din cauza pandemiei de COVID-19 s-au dovedit eficiente și în cazul altor virusuri, împiedicând circulația acestora și, implicit, numărul îmbolnăvirilor. Însă acum, odată ridicate restricțiile, medicii vorbesc despre o explozie de cazuri.

”Din cauza ridicării restricțiilor, oamenii au înțeles greșit, iar nepurtarea măștii, mai ales în zonele aglomerate, s-a văzut clar la camera de gardă. Virozele respiratorii, dar și cele digestive, au explodat, iar în ultima săptămână au fost multe cazuri de gripă. Ne așteptam ca în perioada asta să avem, pe lângă COVID, și gripă și rotavirus, dar efectiv au explodat. S-a văzut și că acoperirea vaccinală nu a fost cum ar fi trebuit să fie”, a declarat, pentru Șansa News, medicul pediatru Gina Anica, șefa secției de pediatrie a Spitalului Județean Buzău.

Primele cazuri de gripă au fost confirmate încă de săptămâna trecută, după cum a relatat Șansa News aici, dar în câteva zile numărul lor a crescut considerabil. Motivul este că în circulație se află virusul gripal de tip A, care este cel mai contagios dintre toate virusurile gripale.

”Gripa de tip A este cea mai contagioasă dintre toate formele de gripă. Se ia prin vorbit, prin strănut, foarte ușor. Poate da complicați ca pneumonie, afectare cardiacă, inclusiv miocardită, afectare renală și afectare digestivă”, a precizat medicul pediatru.

Gripa se manifestă prin febră mare, dureri musculare, dificultăți la înghițire, vărsături și scaune diareice la copiii mici și sugari. De altfel, aceștia sunt și cei mai afectați. Trei copii de vârste mici au rămas internați în spital în ultimele zile, iar dintre aceștia, unul a fost trimis la București, din cauza stării alterate, după cum a relatat Șansa News aici.

În cazul copiilor care au astfel de simptome, evaluarea medicală este cea mai importantă.

”În primul rând în gripă nu se dă antibiotic. Hidratarea este foarte importantă. Se dau antitermice, suplimente, eventual mâncare ușoară, supe, lichide multe, ceai. Tratamentul specific se dă doar la recomandarea medicului, după o evaluare medicală”, a subliniat dr. Gina Anica.

Medicul pediatru mai spune că, deși nu mai sunt restricții, masca de protecție rămâne una dintre cele mai importante măsuri de prevenire a unei infecții respiratorii sau digestive.

”Eu recomand în continuare păstrarea măștii în spațiile închise, aglomerate, și evitarea locurilor de joacă”, a mai spus dr. Anica pentru Șansa News.