Actualitate

Alertă epidemiologică la Buzău! Pediatrii au dat semnalul de alarmă

Este din nou alertă în sistemul medical buzoian după ce Institutul Cantacuzino a confirmat vineri, 18 martie, prezența în județ a unui virus care se transmite extrem de rapid mai ales în rândul copiilor. Mai grav este că, Buzăul nu are în acest moment o acoperire vaccinală împotriva acestui virus care să confere o siguranță în ceea ce privește răspândirea rapidă la nivelul județului.

Direcția de Sănătate Publică a primit astăzi primele confirmări de infecție cu virusul gripal de tip A, după doi ani în care în Buzău nu a fost înregistrat niciun caz de gripă.

”Este vorba despre doi frați din mediul rural care s-au prezentat cu simptomatologie specifică la Urgențe Pediatrie. Acolo li s-au făcut teste rapide și au ieșit pozitive însă pentru un diagnostic sigur au fost trimise probe la București, iar astăzi a venit rezultatul care confirmă prezența virusului gripa de tip A în județ”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog șef în cadrul DSP Buzău.

De altfel cazuri de gripă au fost depistate și în cabinele private. De exemplu, medicul Alina Iordache a făcut astăzi o postare pe pagina de Facebook prin care anunța că au fost înregistrate mai multe cazuri de gripă de tip A și îndemna părinții să-și testeze copilașii la primele semne de boală și să nu le mai administreze antibiotic.

”Din păcate în acest moment avem multe cazuri de gripa tip A în oraș, printre colectivitățile de elevi din câte am aflat eu. Dacă aveți copii în colectivitate și acuză durere de gât, au febră, frisoane, stare generală alterată, ochi injectați, nas înfundat sau care curge, bine ar fi să faceți și un test de gripă. Gripa este o boală produsă de virusul gripal, nu este nevoie de antibiotic decât în cazurile complicate, tratamentul de electie este cu Tamiflu( Oseltamivir)”, a scris Alina Iordache, medic pediatru.

Primele cazuri de gripă vin la o scurtă perioadă după ce s-a renunțat la portul măștii în spațiile publice și chiar în unele școli, deși specialiștii au recomandat ca în colectivitățile de elevi să se păstreze în continuare această măsură de protecție. În acest context, Carmen Scântei atrage atenția ca masca să fie purtată pentru că așa se pot transmite cu ușurință și alte boli.

Un alt aspect care îi îngrijorează pe medici este acperirea vaccinală antigripală la nivelul județul care, din păcate, nu este la nivelul dorit.

Etichete