Actualitate SĂNĂTATE

Medicii de familie amenință că pun lacătul pe ușile cabinetelor. Ce nemulțumiri au

Protest al medicilor de familie și al celor din ambulatorii, care anunță că de la 1 februarie nu vor mai semna contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate. Asta după ce proiectul de contract, aflat în transparență decizională, arată o scădere a finanțării cabinetelor de medicină de familie și a medicilor specialiști din policlinici și cabinete individuale.

Medicii spun că, potrivit proiectului, bugetul alocat medicinei de familie și medicilor specialiști din policlinici și cabinete individuale ar urma să scadă cu 30, până la 50% față de anul trecut, ajungând la nivelul anului 2019, dar cu taxele și cheltuielile anului 2024. Cu alte cuvinte, o situație pe care halatele albe nu o acceptă, arătând că sumele propuse prin proiectul contractului cadru îi vor afecta, medicii ajungând să facă muncă voluntară.

Medicii de familie din Buzău refuză să semneze noile contracte dacă autoritățile centrale nu vor renunța la schimbările propuse. Ceea ce înseamnă inclusiv riscul ca mai multe cabinete să fie închise.

“Această problemă a scăderii finanțării pe medicina de familie va duce la închiderea unor cabinet în județ și, implicit, unii medici care sunt deja pensionari își vor închide cabinetul și vor merge la pensie. Dacă se menține acest trend de scădere drastică cu 30% a finanțării pe medicina de familie, de la 1 februarie nu vom semna contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, sau există și varianta de a semna aceste contracte pe o perioadă scurtă, gândindu-ne că poate există o variantă de rezolvare a problemei, cu limitarea numărului de consultații”, a declarat, pentru șansanews.ro, medicul Angela Mazdrag, reprezentantul medicilor de familie din județul Buzău.

Dacă medicii nu vor semna contractele, de la 1 februarie pacienții nu vor mai putea beneficia de consultații gratuite, de bilete de trimitere pentru investigații gratuite sau de rețete gratuite ori compensate.