Actualitate

Istoria buzoiană, expusă peste hotare. Vestigii descoperite cu mii de ani în urmă, trimise la Madrid

Muzeul Județean Buzău își trimite o parte din patrimoniu peste granițe, la Madrid. Este vorba despre 12 piese, descoperite pe teritoriul județului Buzău, unele din bronz, precum statueta ”Lupul de la Cârlomănești”, dar și din aur, precum diadema de la Gherăseni. Aceste vestigii, unele care aparțin Epocii Fierului, dar și piese mai noi, din secolul V după Hristos, vor face parte din expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, ce va avea loc la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. La această expoziție, România va prezenta publicului spaniol 835 de artefacte de colecție din 39 de muzee, aceasta fiind cea mai mare desfășurare de forțe a țării noastre în afara granițelor.

„Muzeul județean participă în cadrul acestui mare eveniment expozițional, și așa cum ați văzut, este considerat cea mai mare expoziție organizată de statul român, în afara granițelor țării, cu un număr de 12 piese, toate fiind descoperite pe teritoriul județului Buzău, pe șantierele arheologice de la noi din județ și reprezintă de la aplice zoomorfe aparținând Epocii Fierului, până în secolul V după Hr. Iar în legătură cu proveniența acestor piese aș enumera Cârlomănești, Pietroasele, Gherăseni, Năeni, Clondiru de Sus. Piesele în sine reprezintă, așa cum am spus, aplici din diferite metale prețioase, din bronz, celebra statuetă Lupul de la Cârlomănești, care este o statuetă zoomorfă, o pensetă din bronz, arhicunoscuta diademă de la Gherăseni, diademă realizată din aur, o bandă lată de aur și decorată la exterior cu pietre prețioase și semiprețioase, un recipient ceramic, un pahar de sticlă atribuit tot secolului IV, descoperit tot la Clondiru de Sus”. a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Expoziția este una specială, care marchează 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei. Astfel, cetățeanul spaniol va avea ocazia să descopere tainele omenirii din ținutul carpato-danubiano-pontic și să vadă influențele Imperiului Roman la celălalt capăt al continentului.

Artefactele au părăsit duminică seara teritoriul României, încărcate la bordul unei aeronave C-130  Hercules. Este aceeași aeronavă care, cu o săptămână în urmă, a evacuat cetățenii români din Afganistan.

„Sunt convins că nu exagerez când afirm că suntem martori ai unui eveniment cu deosebită încărcătură istorică: plecarea către aeroportul militar din Madrid a aeronavei militare ce transportă expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”. (…) Prin această expoziţie creăm o punte culturală între ţările noastre şi marcăm 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei, expoziţia având loc sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al preşedintelui României, Excelenţa Sa domnul Klaus Iohannis, a afirmat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.”

Expoziția va fi deschisă publicului spaniol pe 30 septembrie și va putea fi vizitată până la finalul lunii ianuarie 2022. Ea reprezintă prima etapă din șase planificate de către cele două state pentru celebrarea celor 140 de ani de relații diplomatice.

Etichete