Tu știi pe unde navighează copilul tău? Și nu e vorba de ape, mai mult sau mai puțin tulburi, ci de internet. În ciuda unor aplicații dezvoltate în ultimii ani pentru ca părinții să aibă control asupra site-urilor la care au copiii acces, expunerea lor la un conținut inadecvat a devenit o obișnuință. Iar în unele cazuri, de la un simplu click dat unde nu trebuie, copilul poate ajunge să aibă traume psihice ori chiar să devină victimă a cyberbullyingului sau chiar a unui prădător sexual.
De la o realitate tot mai periculoasă și îngrijorarea multor părinți a plecat și ideea unui proiect de lege, lansat astăzi în dezbatere publică, ce vizează controlul parental pentru accesul copiilor pe rețelele social media, tot mai folosite și cu risc crescut. Proiectul poartă semnătura senatorului PNL Nicoleta Pauliuc, președinte al comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României și este rezultatul muncii de echipă a Organizației Femeilor Liberale.
”Propunerea pe care o lansăm în dezbatere publică constă în promovarea unei legi care vorbeşte despre control parental pentru accesul copiilor noştri până la vârsta de 16 ani, pe reţelele de social media. Ne interesează viitorul copiilor noştri, ne interesează să avem o generaţie sănătoasă, echilibrată din punct de vedere fizic şi emoţional, iar prin acest proiect de lege, credem noi că dăm suficiente instrumente părinţilor să poată să îi protejeze pe copii. Avem reglementări care să ne protejeze copiii. Copiii nu au voie să cumpere ţigări până la vârsta de 18 ani, nu se vând ţigări şi băuturi alcoolice lângă şcoli, copiii nu pot cumpăra reviste care sunt destinate adulţilor. Dar din păcate mediul online este un sat fără câini. Copiii noştri, indiferent de vârstă, sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun de multe ori şi viaţa în pericol. Sunt mesaje care vorbesc despre bulling, mesaje trimise de prădători sexuali”, a declarat Nicoleta Pauliuc la dezbatere.
Aceasta a subliniat că inițiativa își propune crearea unui spaţiu mai sigur atunci când vine vorba de prezenţa copiilor în mediul online.
”Ce ne dorim ca prin acest proiect de lege ca, împreună cu părinţii, împreună cu românii care îşi doresc, aşa cum am spus, copiii lor să crească sănătoşi, un proiect de lege care să asigure un mediu online şi un spaţiu sigur pentru copii, să îi protejăm pe copii de noua boală a secolului, dependenţa de ecrane, care, potrivit studiilor, afectează creierele copiilor noştri, să implementăm o legislaţie cadru europeană şi să oprim anumite fapte ilegale, precum organizarea traficului de droguri prin intermediul internetului şi racolarea de clienţi din rândul tinerilor”, a precizat senatoarea liberală.
Și liderul PNL, Nicolae Ciucă, președinte al Senatului României, a vorbit despre necesitatea unei astfel de inițiative.
”Tema acestei dezbateri, ca şi intenţia de a o transforma într-o iniţiativă legislativă, răspunde unei probleme reale, aceea a efectelor pe care le poate avea expunerea necontrolată a copiilor noştri la conţinutul din spaţiul virtual. Aşa cum arată numeroase studii, accesul copiilor la internet şi la reţelele sociale are nu doar efecte pozitive, ci şi efecte negative. Misiunea noastră este să potenţăm efectele pozitive şi să diminuăm pe cât posibil efectele negative. Ce aş vrea să subliniez este nevoia de a trata cu toată atenţia un astfel de subiect, care priveşte educaţia tinerilor şi siguranţa lor. Aş vrea să fie foarte clar: această dezbatere, ca şi viitoarea iniţiativă legislativă nu trebuie privite din perspectiva unui conflict între generaţii. O astfel de abordare ar fi complet greşită şi ar deturna scopul dezbaterii. Este datoria noastră de a avea grijă de copiii noştri, pentru a face acest lucru în mod eficient şi inteligent trebuie să înţelegem foarte bine lumea în care trăim”, a declarat președintele Senatului, Nicolae Ciucă.
În timpul dezbaterii, senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, președintele comisiei pentru cultură și media din Senat, a subliniat că este necesar deopotrivă un control în ceea ce privește internetul, dar și zona audiovizualului și, mai ales, a platformelor de streaming. Asta pentru că pot avea acces la o serie de filme cu un impact profund emoțional.
”Copiii și tinerii au acces la scene violente și crude, care, în contextul unui psihic încă neformat, dau naștere unor comportamente pe care nici psihologii nu le pot înțelege. Am dat ca exemplu cazul Mangalia, care a șocat toată țara prin cruzimea întâlnită la o vârstă fragedă, dar și pentru că tânăra a spus, senină, că s-a inspirat dintr-un film. De aceea, eu consider că discuțiile care vor urma, pe marginea acestei inițiative, trebuie să vizeze și sfera audiovizualului, dar și a platformelor de streaming, unde inclusiv filme sau seriale istorice, care au o importantă componentă didactică, pot conține scene înfiorătoare din punctul de vedere al violenței, realizate cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație”, a spus senatorul Vlad Pufu.
Parlamentarul buzoian a menționat, totodată, că la fel de importantă este educația părinților, iar protecția copiilor trebuie să nu le încalce drepturile nici lor, nici părinților.
”Cu sinceritate trebuie să vorbim și de educația părinților. Este, evident, nevoie de o formă de protecție, iar statul trebuie să ia măsuri în așa fel încât să suplinească, acolo unde este nevoie, rolul părintelui în viața copilului. Inițiativa este lăudabilă și vine într-un moment în care acest subiect chiar trebuia pus în discuție, chiar dacă mai e cale lungă până la o formă finală, care să aducă eficiența, dar în același timp, să nu calce pe acel hotar dintre libertatea de expresie și protecție”, a mai spus senatorul buzoian.
Adaugă comentarii