Actualitate

Medicii veterinari o iau din poartă în poartă. Campanie de vaccinare gratuită pentru câini și pisici

Mii de animale de companie vor fi vaccinate gratuit într-o amplă campanie derulată de medicii de liberă practică din tot județul. Anunțul a venit marți, printr-un comunicat de presă, de la Colegiul Medicilor Veterinari care spun că, în perioada octombrie-decembrie, vor merge din poartă în poartă pentru a vaccina antirabic câinii și pisicile din gospodării.

În total, spun medicii veterinari, ar trebuie să beneficieze de această campanie cel puțin 68.000 de câini și 6000 de pisici.

Potrivit specialiștilor, vaccinarea antirabică va fi gratuită pentru toate animalele microcipate.

”Contravaloarea vaccinului contra rabiei se suporta din bugetul ANSVSA conf.art.4, alin.(3) din HG 1156/2013. Costurile manoperei de vaccinare antirabica a cainilor cu stapan din exploatatiile nonprofesionale se asigura din bugetul ANSVSA (punctul 13/ordinul 35/2016 ANSVSA)”, se arată în comunicatul emis de Colegiul Medicilor Veterinari.

Totuși, stăpânii care nu au animalele microcipate trebuie să plătească această procedură. În caz contrar nu vor beneficia nici de vaccinarea gratuită. Microciparea câinilor și pisicilor costă 30 de lei. Din acești bani, se va asigura deplasare medicului în exploatația nonprofesională, contenție animal, implantarea microcipului , introducerea datelor de identificare in RECS, plata RECS, completarea carnetului de sănătate, preț microcip și carnet de sănătate.

”Proprietarii câinilor au obligația să achite contravaloarea costurilor legate de identificare și înregistrare în RECS. Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora”, anunță medicii veterinari.

În concluzie, spun medicii veterinari, această campanie va rezolva două probleme: vaccinarea împotriva rabiei, o boală infecțioasă care se manifestă prin agresivitatea animalelor dar și microciparea, o soluție prin care s-ar reduce semnificativ numărul abandonurilor de câini.

Proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian