Actualitate

Mercurial. Cât costă cumpărăturile de Paște. Bucatele gata pregătite, prețuri pe măsură

Pregătirile pentru Paște au intrat pe ultima sută de metri, iar piețele, supermarket-urile și magazinele producătorilor sunt pline de clienți interesați de carne de miel, ouă, carne de porc, cozonac și pască. Lista de cumpărături cuprinde și legume, fructe dar și produsele tradiționale, specifice Buzăului, care alcătuiesc platoul de aperitive. Cu alte cuvinte, este forfotă în tot orașul, iar unele prețuri se schimbă, de la o zi la alta, în funcție de cerere și ofertă.

Reporterii sansanews.ro au făcut o listă cu ofertele puse la bătaie în această perioadă atât de crescătorii de miei care își vând marfa în Piața Centrală, de la principalii retaileri din municipiul Buzău dar și de la producătorii de produse tradiționale care au magazine în oraș.

Mercurialul este deschis de carnea de miel care, în funcție de vânzător, are prețuri cuprinse între 35 și 50 de lei pentru un kilogram. Surpriza vine însă de la crescătorii de ovine care au ajuns în Piața Centrală și care de vineri și până astăzi au scăzut prețul cu doi lei motivul fiind, pe de o parte, lipsa clienților, iar pe de alta numărul mare de vânzători care au adus anul acesta miei de Paște.

O variantă mai ieftină la carnea de miel este carnea de porc. Prețul per kilogram este aproape la jumătate față de cea de miel, respectiv prețurile pornesc de 18 lei pentru pulpa de porc și pot ajunge la 25 de lei pentru un kilogram de cotlet.

Nelipsit de pe masa de Paște este drobul de miel. Atât în magazinele producătorilor cât și în supermarket-uri se găsește preparatul gata făcut, însă prețul este unul pe măsură. Mai exact, între 36 și 48 de lei. Cei care vor să-l gătească acasă au nevoie de organe de miel care se vând cu 28 de lei kilogramul, în magazinele producătorilor tradiționali din oraș.

Masa de Paște va fi colorată cu ouăle frumos decorate iar comercianții vin cu oferte speciale în această perioadă. Mai exact, pentru cei care vor să scape de vopsitul ouălor retailerii au în ofertă ouă colorate. Prețul este unul pe măsură. 10 ouă costă între 13 și 18 lei. În schimb, ouăle simple se vând cu un leu în Piața Centrală și în cartoane de 20 sau 30 de bucăți în supermarket-uri la prețuri cuprinse între 13 și 15 de lei. Ouăle de prepeliță costă 15 lei un carton cu 24 de bucăți.

Platoul cu aperitive din care să nu lipsească cârnații de Pleșcoi, babicul și brânza de oaie va avea un preț pe măsura gustului unic la produselor tradiționale. Asta pentru că, în magazinele producătorilor tradiționali din Buzău, un kilogram de babic se vinde cu 75 de lei, în timp ce cârnații de Pleșcoi costă și până la 110 lei kilogramul. Brânza de oaie are un preț mai mic, și în funcție de locul de unde este cumpărată, un kilogram costă între 30 și 52 de lei.

La capitolul desert, cozonacul este favoritul de pe masa de Paște. Și pe cât de delicios este pe atât de ridicate sunt prețurile. De exemplu, în cofetării, pe comandă, un cozonac tradițional cu nucă, care cântărește un kilogram costă 55 de lei. Prețul însă poate crește dacă se schimbă sortimentul. De exemplu, un cozonac cumpărat din supermaket, din gama Deluxe, ajunge și până la 61 de lei. Acesta conține alcool, fructe confiate, ciocolată și nucă.

Pasca, la fel, este simbolul Paștelui așa că nu lipsește de pe masa de sărbătoare. Prețul este în jur de 28 de lei, în supermarket, iar anul acesta, cofetarii au scos la vânzare mini pasca. Are doar câteva sute de grame și costă 5 lei.

O variantă mai avantajoasă, cel puțin din vedere al timpului petrecut în bucătărie, o reprezintă achiziționarea bucatelor gata pregătite. Firmele de catering și restaurantele se întrec în astfel de oferte, iar prețurile sunt pe măsură. De exemplu, meniul pentru masa de Paște, pentru 4 persoane, are prețuri între 250 și 590 de lei, în funcție de cât de bogat este în preparate.

În general, oferta conține ouă roșii, cozonac, precum și friptură de miel dar și alte preparate servite la aperitiv. O variantă este și Paștele în aer liber, la Vulcanii Noroioși. Reprezentanții campingului de acolo au pregătit o masă încărcată de bunătăți iar prețul este de 125 de lei de persoană.