Actualitate

Înviere cu ușile deschise. Cum va fi sâmbătă noaptea, după doi ani de pandemie

După doi ani de pandemie, în care credincioșii au fost nevoiți să stea departe de biserică în noaptea de Înviere, anul acesta slujba se va derula fără restricții. Ușile bisericilor vor fi deschise pentru a-i primi pe toți credincioșii care vor dori să meargă să ia sfânta lumină. Credincioșii sunt așteptați în număr mare la biserică pentru a se ruga împreună cu preoții, mai ales în această perioadă dificilă, cu un război sângeros la granițele țării noastre.

”Noi ne bucurăm că am revenit la normalitate, toate bisericile stând cu ușile și brațele deschise, cum zicea și Eminescu, că biserica e maica neamului românesc. E bine să venim să ne rugăm și pentru pacea lumii, pentru că țara noastră e înconjurată de un vulcan care dă să erupă, așa este un război. Și de aceea trebuie să n unim în rugăciune și mai mult în această perioadă”, a spus, pentru sansanews.ro, preotul Mihail Milea.

Până la Înviere, pentru că suntem în Săptămâna Mare, credincioșii sunt sfătuiți să se roage mai mult ca oricând, să postească și să fie mai buni cu cei din jur.

”În fiecare zi să fim cu candela aprinsă și să Îl avem în inimă, dar măcar acum să facem mai mult decât am făcut în alte zile. Trebuie să ne rugăm mai mult în aceste zile la Mântuitorul nostru Isus Hristos, să ne spovedim, să ne curățăm sufletul. Acesta e cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem în postul mare. Dacă nu am postit până acum e bine să postim, pentru că și postul are o însemnătate deosebită. Și să fim buni, să facem milostenie în această perioadă și să ne împăcăm cu Dumnezeu, cu noi înșine și cu cei din jurul nostru”, a mai adăugat părintele Milea.

Pentru că bisericile vor fi aglomerate sâmbătă noapte, specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență vor face și controale. Zilele acestea, inspectorii de prevenire derulează ample verificări în biserici. Specialiștii ISU verifică dacă sunt respectate condițiile de securitate la incendiu, dacă bisericile sunt dotate cu stingătoare și dacă acestea sunt funcționale, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor, pe timpul slujbelor religioase. De asemenea, sunt verificate și sistemele de încălzire, în vederea prevenirii izbucnirii unor eventuale incendii. Totodată, preoții și personalul clerical vor fi instruiți despre cum să acționeze în caz de evacuare a enoriașilor, dar și cum să utilizeze stingătoarele.