Actualitate

MESAJ DE LA CITITORII ȘANSANEWS.RO: ”Situația este mult mai complicată decât pare”. DSP răspunde

”Situația este mult mai complicată decât pare!” Afirmația îi aparține unei doamne din Buzău, cititor sansanews.ro, care a a povestit experiența trăită împreună cu soțul și fiul ei. Femeia a scris redacției sansanews.ro prin ce trece o persoană, suspectă COVID-19, dar și care sunt întrebările fără răspuns pe care le poate avea oricine în această perioadă plină de incertitudine.

”Situația este mult mai complicată decât pare. DSP te trimite pentru testare la UPU, aceștia nu prea vor să te primească, iar în cazul în care te primesc, te lasă 5-6 ore în corturi unde este la fel de frig ca și afară. În ceea ce privește medicii de familie, cei mai mulți dintre ei nu îți răspund la telefon și la mesaje”, a scris doamna.

Răspunsul la situația doamnei a venit chiar de la Direcția de Sănătate Publică. Contactată telefonic, Carmen Scântei a explicat care este circuitul unui suspect COVID-19 , punctând în același timp că medicii de familie trebuie să se implice, mai ales că ei, la rândul lor, sunt imediat informați de pozitivarea unui pacient.

”Circuitul normal al unui suspect COVID-19 acesta este. Se duce în UPU. Acolo persoana stă 5-6 ore pentru că este supusă mai multor teste. Este examinată clinic, i se face o radiografie , i se recolectează câteva probe de sânge la care trebuie să aștepte rezultatul. (…) Medicul de familie nu poate să spună că nu știe pentru că primește imediat informația despre pozitivii din listă”, a explicat Carmen Scântei.

Carmen Scântei

De asemenea, cititorul sansanews.ro a povestit situația familiei ei, respectiv faptul că deși au aceleași simptome, copilul a ieșit negativ iar părinții pozitivi COVID-19.

”Despre teste nici nu mai știu ce să cred având in vedere ca soțului i-a ieșit pozitiv, mie mi-a ieșit pozitiv abia la a doua testare iar copilului i-a ieșit negativ la ambele testări, asta in condițiile in care toți avem aceleași simptome(dureri mari de cap, pierderea mirosului și a gustului, febra moderată la început etc)”, a scris cititoarea sansanews.ro.

Carmen Scântei spune că situația este una normală.

”Se poate așa ceva. Ca fiul să fii făcut o formă ușoară, să nu mai aibă antigeni detectabili și ei să fie încă perioada acută de boală”, a spus medicul epidemiolog.

Carmen Scântei

În prezent, Buzăul are 4027 de cazuri COVID-19, iar specialiștii spun că, în ultima perioadă, tot mai mulți confirmați dezvoltă forme mai agresive de boală.