Actualitate Agricultura acum

MESAJUL CERCETĂTORULUI COSTEL VÂNĂTORU ÎN CEL MAI GREU AN PENTRU AGRICULTORI:”Tragem aer în piept și mergem mai departe”

Cercetatorul Costel Vanatoru

“Trebuie să tragem aer în piept, să ne mobilizăm și să mergem mai departe.” Este mesajul pe care cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, unul dintre cei mai mari specialiști din domeniul legumiculturii, îl transmite agricultorilor buzoieni, în contextul în care anul 2020 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru fermieri. Costel Vânătoru, cercetătorul buzoian cunoscut în întreaga țară dar și peste hotare pentru rezultatele spectaculoase obținute de-a lungul a zeci de ani dedicați cercetării în legumicultură, a vorbit la Focus Tv despre anul agricol 2020 și problemele pe care le-au întâmpinat fermierii. Niciun agricultor nu a scăpat neafectat de secetă, nici fermierii care au înființat culturi de cereale, nici legumicultorii.

“ 2020 a fost cel mai greu an din cariera mea în legumicultură. A fost un an atipic, total diferit față de cei din urmă. A debutat cu secetă în toamnă, apoi nu am putut înființa la timp culturile,s-au adăugat și bolile și dăunătorii. Așa că am înregistrat cheltuieli mari și producții foarte mici.”

Deși greu încercați anul acesta, când vremea nu a fost deloc prielnică agriculturii, buzoienii care lucrează pământul trebuie să își adune toate puterile și să treacă peste toate aceste greutăți, spune Costel Vânătoru. Cercetătorul buzoian a venit și cu un exemplu din cariera sa, un moment greu când vremea capricioasă i-a distrus în câteva minute munca de peste an.

“În agricultură trebuie să fii tare, să treci peste momentele grele. De exemplu, în urmă cu mai bine de 30 de ani, aveam o cultură foarte frumoasă de ceapă pe vreo 10 ha, am primit chiar o delegație de la București și toți s-au mirat cât de bine arată totul.  Nu a trecut mult timp și grindina a culcat la pământ toată cultura în doar câteva minute. Mirosea a ceapă pe tot platoul Dacia. A trebuit să tragem aer în piept și să mergem mai departe. Trebuie să avem tăria și forța să sperăm într-un an 2021 mai bun.”

Pe de altă parte, cercetătorul Costel Vânătoru spune că și autoritățile trebuie să vină în sprijinul fermierilor. Cum problema secetei din zona Bărăganului este binecunoscută de ani buni, este nevoie de investiții masive în sistemul de irigații, acesta să devină una dintre priorități.

Mica Publicitate