Actualitate

SISTEMUL HIBRID, CEL MAI PROBABIL ÎN ȘCOLILE DIN BUZĂU ȘI RÂMNICU SĂRAT! “Suntem în bătaia vântului și în mare risc”

Majoritatea școlilor din municipiile Buzău și Râmnicu Sărat ar putea desfășura cursuri atât cu elevii în bănci, la școală, cât și în sistem online. Este vorba despre sistemul hibrid de învățare, la care ar putea apela multe unități de învățământ din cele două municipii, cel puțin acelea care au clase cu efective mărite.  În școlile în mediul rural, în cele mai multe cazuri, cursurile se vor desfășura traditional, cu toții copiii în clase. Este scenariul cel mai plauzibil în acest moment după care vor decurge orele în perioada imediat următoare debutului noului an școlar, însă lucrurile pot suferi modificări până pe 14 septembrie.

”Majoritatea școlilor din Buzău și Rm.Sărat, în număr de 27 de școli, au găsit cea mai bună soluție pentru desfășurarea în bune condiții a orelor cu învățământ hibrid, din cauza numărului mare de copii la clasă și a spațiului insuficient pentru a realiza concomitent orele cu ei. Soluția cu jumătate din clasă online și jumătate la școală și apoi să se schimbe, au găsit-o multe școli că este cea mai potrivită. În majoritatea școlilor din mediul rural, numărul de copii a scăzut foarte mult, așa că majoritatea claselor pot funcționa cu toți copiii în sistem traditional. Mai sunt și la țară școli cu efective mari dar se pot găsi soluții cu deschiderea altor localuri de școală care au fost închise și conservate”,a declarat inspectorul general adjunct al IȘJ Buzău, Florina Stoian, în emisiunea Focus News de la Focus Tv.

Deși pe hârtie, cu două săptămâni înainte de debutul anului școlar, în plină pandemie, lucrurile par cât de cât așezate, liderii de sindicat ai profesorilor atrag atenția asupra multor probleme care se vor regăsi în școli, după 14 septembrie. De pildă, viceliderul SIP Buzău, Cristache Bratu, spune că în mod normal, un profesor ar trebui să-și schimbe masca de fiecare dată când merge la o altă clasă, însă în realitate dacă aceste sisteme de protecție nu vor fi asigurate gratuit de stat, unui cadru didactic îi va fi foarte greu să-și cumpere zilnic câte 4-5 bucăți, în funcție de clasele la care trebuie să intre.

“Sunt multe probleme pe care le reclamă profesorii. De exemplu, necesitatea purtării măștii. Un profesor are 5-6 ore într-o zi, cel puțin la 4 clase. Și dacă ar fi să desfășori activitatea jumătate în clasă, jumătate online, tot ar trebui să te duci în 4 clase cu aceeași mască. E clar că este foarte greu să ai o singură mască. Îți trebuie cel puțin două, și logic, după părerea noastră, ar fi ca Ministerul Educației să aloce sume pentru ca măștile să fie alocate gratuit.”

Liderul de sindicat al profesorilor de la Buzău spune tranșant și că unele școli din județ sunt în imposibilitatea de a asigura distanțarea fizică între elevi, chiar și acolo unde numărul copiilor prezenți fizic la ore va fi redus la jumătate, în timp ce restul ar fi acasă și ar urmări lecțiile din fața calculatorului.

“Dacă am fi trăit într-o epocă normală am fi construit școli, nu mai făceam clase de 30 de copii, ne-a găsit complet nepregătiți. Unele școli sunt în imposibilitatea de a organiza față în față învățământul la clasa a VIII-a, clasa a XII-a și în învățământul primar, sunt în imposibilitatea de a asigura distanțarea fizică. Suntem în bătaia vântului și în mare risc. Dar n-avem ce face, trebuie să începem.”

În fața atâtor necunoscute și atâtor riscuri ce rezultă din incapacitatea autorităților, fie ele locale sau centrale, de a gestiona lucrurile în pandemie,  mulți profesori au anunțat deja că nu vor participa fizic la cursuri, ci vor lua parte doar la lecțiile online. Alții au ales să se pensioneze de teama de a nu se îmbolnăvi la școală.

“Unii profesori au dorit să desfășoare activitate numai online, probabil este vorba despre cei cu probleme de sănătate sau de cei mai în vârstă. Și este firească această teamă. Anul acesta, multe cadre didactice titular au solicitat să iasă la pensie chiar acum pe ultima sută de metri, la începerea anului școlar.”, a precizat la Focus Tv, Cristache Bratu, vicelider SÎP Buzău.

11 zile mai sunt până la deschiderea școlilor. În timpul rămas, autoritățile și conducerile școlilor au obligația de a depune toate eforturile pentru ca începerea cursurilor să se facă într-un mediu sigur pentru elevi și profesori iar riscurile infectării cu coronavirus în colectivitățile școlare să fie reduse cât mai mult posibil.