Actualitate

Mesajul pediatrilor la aflarea veștii că elevii vor reveni în bănci! Ce copii au un risc mai mare de îmbolnăvire în colectivitate. Gripa, principala amenințare

Medicii pediatrii în stare de alertă. Confirmarea primului caz de gripă din acest sezon în România dar și vestea că de luni, 15 noiembrie, majoritatea școlilor vor desfășura ore cu prezență fizică îi determină pe medicii care îngrijesc copiii să se aștepte la ce este mai rău. Deși, anul trecut Buzăul nu a înregistrat niciun caz de gripă, în această iarnă pediatrii sunt de părere că județul nu va mai scăpa fără astfel de cazuri. Avertismentul vine chiar de la șeful secției Pediatrie din Spitalul Județean Buzău, Gina Anica, care a explicat că virusul gripal este foarte contagios mai ales prin perioada mare de rezistență pe suprafețe,respectiv 15 minute,  timp în care orice atinge acele obiecte se poate îmbolnăvi.

România deja a confirmat primul caz de gripă din acest sezon rece, iar vestea deja a strânit îngrijorare în rândul pediatrilor care astăzi au aflat că de luni, 15 noeimbrie, majoritatea copiilor vor reveni în colectivități. În acest context, șeful secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean trage un semnal de alarmă asupra riscului la care pot fi expuși elevii și copiii de grădiniță la contractarea virusului gripal.

”Acum, având în vedere că reîncepe colectivitatea, copiii merg din nou la grădiniță, merg din nou la școală, există riscul să apară tot mai multe cazuri de gripă. Ne și așteptam la lucrul acesta”, spune Gina Anica

Potrivit medicul pediatru, cel mai mare risc de îmbolnăvire îl întâlnim la copiii de vârste mici.

” Grupul de risc pentru gripă aș considera copiii mici, sugarii și copiii mici până în vârsta de 3 ani, dar și copiii cu comorbidități, obezitate sau alte boli cronice. Ca și contangiozitate, virusul gripal se ia în primele 2 zile înainte de debutul simptomelor și după 4-5 zile după ce debutează gripa”, a explicat Gina Anica.

În plus, șeful secției Pediatrie a explicat că virusul gripal este foarte contagios și prin faptul că rezistă foarte mult timp de suprafețe, deci și pe jucăriile sau obiectele pe care le folosesc copiii în colectivitate.

„Gripa este o infecție respiratorie dată de virusurile gripale A, B și C. Virusurile A și B sunt cele responsabile de epidemiile de gripă. Ca și cale de transmitere, cea mai importantă este calea aeriană, prin transmiterea picăturilor Flügge, prin contactul cu tusea, secrețiile nazale, dar și prin contactul cu suprafețele, pentru că virusul gripal rezistă pe suprafețe timp de 15 minute și pe tegumente timp de 5 minute. Atunci, prin contactul cu jucăriile contaminate, copiii se pot contamina cu virusul gripal”, a spus Anica.

Care este diferența din gripă și COVID

Pentru a veni în ajutorul părinților, medicul pediatru a explicat și care ar fi diferențele dintre gripă și infecția cu SARS-CoV-2.

”Nu se poate face clinic o diferențiere clară între gripă, infecția SARS-CoV-2 sau alte tipuri de infecții respiratorii, pentru că debutul este cam la fel, cu febră. Într-adevăr, la gripă, la fel ca și în infecția cu SARS-CoV-2, febra este foarte mare la copiii mici, cedează greu la antitermice, dar se asociază și cu frisoane, cu mialgii, o stare generală alterată, iar la copiii mici și simptome digestive, vărsături și scaune diaretice. Noi, la Spitalul Județean  putem face aceatsă diferență folosind testele rapide. Norocul nostru că există aceste teste rapide. Pe un anumit test putem diferenția atât infecția SARS-CoV-2, cât și tipul de gripă, tip A sau tip B, tipul A fiind cel mai frecvent. Abia în momentul în care avem un test rapid pozitiv, putem spune că avem gripă. Pentru gripă nu se face PCR, doar pentru SARS-CoV-2”, a spus Gina Anica.

Cum ne protejăm de răceli și gripă

La fel ca și în cazul infecției cu SARS-CoV-2, cea mai bună metodă de prevenție împotriva virusului gripal este vaccinul dar și măsurile de igienă riguroase.

”Ca și măsuri de protecție ar fi aceleași măsuri ca în toate celelalte tipuri de infecții respiratorii, cu igiena riguroasă a mâinilor, cu evitarea spațiilor, cu strănutul în cot”, a spus Anica.

 „Pentru copii, ca și pentru adulți, este foarte importantă vaccinarea. Pentru că pot apărea forme grave de boală, în momentul de față sunt foarte multe infecții cu SARS-CoV-2 și în cazul în care un copil ar avea nevoie de internare, pentru că cei mici se pot deshidrata din cauza febrei foarte mari și a simptomelor digestive, avem locuri limitate în momentul de față. Atunci, cu atât mai mult sezonul acesta vaccinarea este și mai importantă. Vaccinarea se poate face începând de la vârsta de 6 luni. Pentru copiii care în anii anteriori nu au avut gripă sau nu au fost vaccinați se fac 2 doze, iar pentru ceilalți se face o singură doză. Eficiența vaccinului se face după 7 zile, iar la 21 de zile de la vaccin putem spune că este eficiență maximă. Atunci ar fi cazul, ținând cont că au început să apară cazuri de gripă, să luăm în calcul vaccinarea pentru a ne proteja pe mai târziu”,recomandă medicul pediatru.