Actualitate Agricultura acum

Buzoianul care cultivă leguma preferată de regele Ludovic al XIV-lea! I se spune ”hrana regilor” și este aliatul de nădejde în curele de slăbire

Cu un gust fantastic și cu efecte nemaipomenite asupra sănătății, sparanghelul l-a convins pe buzoianul Daniel Toma, din comuna Amara, nu doar să fie un fidel consumator, ci și un cultivator important din România. Producătorul culege, în fiecare an, tone de sparanghel pe care îl vinde către persoane fizice, dar și către restaurante sau băcănii.

Sparanghelul, leguma cunoscută și sub denumirea de ”hrana regilor”, detoxifiază, are proprietăţi anti-îmbătrânire, afrodisiace, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp. Cu alte cuvinte, o multitudine de beneficii, însă din păcate este foarte puțin consumat în România. Cu toate acestea, producătorul buzoian s-a lăsat convins de proprietățile acestei legume și, pe lângă faptul că o consumă din ce în ce mai des, a ales să o și cultive. Are deja o suprafață de peste un hectar și jumătate de cultură mare, pe rod. De aici, va culege, în aprilie 2022, până la trei tone de sparanghel.

”Aici avem o cultură mare de sparanghel. În primăvară, tocăm ce este la suprafață, aruncăm cu gunoi de grajd, iar din aprilie începem recoltatul. Aceasta este o cultură pe rod, în anul patru”, a spus producătorul.

Buzoianul a început să se ocupe de cultivarea sparanghelului din 2013 și, în fiecare an, tot crește suprafața.

”Am început din 2013 și, de atunci, ne-am tot mărit suprafața. Acum, avem un hectar și jumătate de unde recoltez aproximativ două-trei tone de sparanghel”, a explicat buzoianul.

Sparanghelul este o legumă pentru care îți trebuie răbdare și câteva cunoștințe despre modul de cultivare, astfel încât să poți obține o bună producție.

” Cultura de sparanghel se plantează pe un rând, cu distanță de cel puțin 1,5 metru. Se pun cam patru pe un metru liniar, astfel încât să putem recolta mecanizat. Este nevoie de multă muncă, dar începe să fie din ce în ce mai căutat”, a mai spus buzoianul.

Și, cu răbdare, sparanghelul va ajunge să fie și din ce în ce mai cunoscut, astfel încât și consumul să crească, iar producătorii să fie motivați să o cultive.

”Încercăm să ne mulțumim clienții cu marfă proaspătă și de calitate, iar asta este apreciat de către cumpărători. Începe să fie din ce în ce mai cunoscut sparanghelul, nu ca în 2013, când am început noi, și sperăm să crească cererea”, a mai spus Daniel Toma.

Unul dintre cei mai mari consumatori de sparanghel a fost regele Ludovic al XIV-lea  care a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, leguma căpătând, astfel, titulatura de „hrana regilor”.