SĂNĂTATE Tineri pentru România

Mesajul unui medic din cel mai mare spital al județului: ”Dezvoltați orașul și construiți un spital nou! Altfel, vom pleca toți!”

Medicul specialist ATI Florin Năstase, parte din echipa ATI de la Spitalul Județean, unul dintre medicii din generația tânără de la Buzău, a vorbit, în una dintre emisiunile postului Focus TV, despre criza de medici care face ca cel mai mare spital din județ să nu mai poată acoperi gărzile și să aibă o schemă de personal acoperită doar pe jumătate. Există o tendință a medicilor tineri de a evita Buzăul, iar cei care vin nu rămân pentru tot restul carierei, după cum o arată concursurile repetate pentru ocuparea posturilor, dar și situația actuală a Spitalului Județean. În prezent, spitalul funcționează cu linii de gardă acoperite doar parțial la Cardiologie, Pediatrie, Neurologie și alte specialități. Fără a avea gărzi, în anumite momente, pentru specialitățile respective, medicina de urgență este un nonsens.

Unul dintre motivele serioase care îi pun pe fugă pe medicii tineri este nivelul insuficient de dezvoltare a orașului. ”Orașul trebuie să crească, să construim spitale noi și să aducem profesioniști. În cele pe care le avem (n.r. –spitalele) nu putem aduce profesioniști. Dovada e faptul că la concursul pentru posturile de medici din Spitalul Județean au venit foarte puțini…Cred că nu vin pentru că nu au oportunități. Imaginați-vă familia unui doctor care vine să se stabilească la Buzău. Ce oportunități au soția/soțul medicului, ce oportunități au copiii?”

Lipsa de atractivitate a Spitalului Județean este cauzată și de faptul că echipa de specialiști din această unitate nu are o abordare interdisciplinară. ”Buzăului îi lipsește o echipă integrată. Un pacient care ajunge în spital trebuie să fie preluat de o echipă și fiecare specialist să îi rezolve problemele…La noi, odată intrat pe o secție, acolo rămâne.” mai spune dr. Florin Năstase.

Cât privește dezbaterea construirii unui spital de la zero sau tipul de spital nou necesar la Buzău, medicul Florin Năstase consideră că ambele variante –spital municipal și spital județean nou-sunmt viabile. ”Spitalul pe care-l avem nu mai coprespunde tehnic pentru anul 2021. De ce să investim să-l reabilităm când s-ar putea să facem un spital nou cu mai puțini bani?” a comentat medicul specialist ATI.