Actualitate SĂNĂTATE

Mesajul unui medic, fiica unui reputat chirurg, pentru un coleg din Spitalul Județean Buzău: “Nu credeam că…”

Un mesaj postat pe Facebook, de către un medic stomatolog, în calitate de aparținător al unei paciente internate pe Secția Cardiologie a Spitalului Județean este punctul de pornire al unor verificări care vor avea loc în Spitalul Județean Buzău. Mesajul este asumat de medicul stomatolog Raluca Șeitan, fiica reputatului medic chirurg Mihai Aronescu, unul dintre cei mai apreciați chirurgi buzoieni despre care generațiile mai tinere de medici știu mai puțin că a avut un rol hotărâtor în chiar construirea spitalului în care ei profesează astăzi. Prin mesajul postat pe Facebook, Raluca Șeitan face publică experiența încercării unui dialog cu medicul cardiolog care o îngrijește pe mama sa:

”Nu credeam că voi trăi vreodată experiența unui dialog cu un coleg (poate îl răvășesc cu acest apelativ; eu sunt o simplă dentistă, nu cardiolog precum dumnealui) cu care să nu pot schimba câteva vorbe despre starea de sănătate a mamei mele, internată de urgență în Spitalul Județean Buzău la secția de cardiologie. Este inadmisibil și absolut îngrijorător să perpetuăm asemeanea comportamente din partea unor doctori față de pacienți.

Să fie clar, nu suntem “zei” decât prin săvârșirea unor acte medicale ireproșabile, restabilirea unui echilibru în starea de sănătate a pacientului și recunoștința pe care o putem primi la finalul actului medical, oricare ar fi acesta.

Fie vorba între noi, un MULȚUMESC este priceless.

Așadar, recunosc public că sunt extrem de dezamăgită că Spitalul Județean Buzău, locul în care tatăl meu a operat și salvat vieți pe parcursul a zeci de an, pe care l-a administrat ca șef de secție alți mulți ani, din dedicația față de care și-a pierdut viața după o gardă de 8 operații succesive, o tratează pe mama mea înjositor.”

Semnatara mesajului a adus și la cunoștinșa conducerii spitalului experiența cu medicul cardiolog îl menționează în mesaj (n.r. neavând un punct de vedere al acestuia, nu îi vom face public numele în articol, dar vom reveni cu precizări). Surse din administrația spitalului spun că situația reclamată prin acest mesaj va fi analizată la începutul săptămânii viitoare când i se va solicita un punct de vedere și medicului acuzat. În astfel de situații, conducerea Spitalului Județean poate rezolva ambiabil cazul, poate sesiza Consiliul de Etică sau Comisia de disciplină, după caz.

Cert este că medicul stomatolog care a semnalat situația își încheie postarea cu un îndemn:

”Atunci când îmi voi pierde calitatea umană, mă voi lăsa de meserie!”

În ultima vreme, nemulțumirile față de modul de comunicare dintre cadrele medicale și aparținători s-au accentuat, pe fondul situației epidemiologice care nu mai permite vizitele în spital, la pacienți, iar singura modalitate de a discuta aparținătorii cu medicii curanți sunt convorbirile telefonice.

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Ce sa vezi, e indignată doamna. Si se face comisie ca nu a vorbit cu domnia sa. Actul medical sunt sigura ca i s-a administrat la cele mai inalte standarde. Si acum anchetă, ca nu a fost “mângâiata”, ptr ca domnia sa a fost învățată ca se trage din familie de “demiurgi”. Grow up!! (Că văd ca ii plac anglosaxonismele)

    Noi, p…imea, nici măcar de medicatie si tratament nu avem parte la standarde normale. Să facă cineva vreo sesizare, mai pupă vreodată să se uite vreun medic la el? “Ciocu’ mic, ca noi suntem la putere” ni se aplică.

  • Și vrem ca lucrurile să rămână așa ?
    Nu e normal să luptăm pentru îndreptarea lor ? Nu e normal ca un aparținător să primească informații despre starea bolnavului, mai ales că nu poate să vină să-l vadă ? Sau este normal, ca medic, să nu treci joi pe la pacient, știind că vineri și sâmbătă
    ai liber ? Și încă, să refuzi transferul, solicitat de aparținători, către o clinică particulară, deși conducerea spitalului este de acord ? Toate astea pentru că ai primit telefoane de la câteva doctorițe, îngrijorate de starea gravă a unei prietene ? Mă întreb, în condițiile date, dacă nu cumva este și o doză de misoginism față de colegele de breaslă ?
    Eu “Buzoianul” mă desconspir : sunt soțul pacientei. Dumneata, “Buzoianca”, ai curajul să faci același lucru ? Nu de alta, dar aș putea crede că ești chiar medicul cu pricina, în travesti !