Actualitate Agricultura acum

Meteorologii avertizează: acestea sunt culturile care trebuie însămânțate de urgență!

Administrația Națională de Meteorologie îi avertizează pe fermieri să finalizeze de urgență însămânțările de primăvară, pentru a putea fi siguri că solul va avea cât de cât apă. Asta în condițiile în care Bărăganul, implicit Buzăul, dar și alte zone ale țării, în principal de zona sud-estică, se confruntă de ceva vreme cu seceta. De asemenea, e nevoie și de aplicarea tratamentelor.

Vestea bună pentru agricultură e că urmează o perioadă ploioasă. În Săptămâna Mare va ploua, spun specialiștii ANM. Cele mai mari cantități de precipitații se vor înregistra chiar în zonele cu deficitul cel mai mare de apă din sol, respectiv în zona de sud-est a țării. Vremea ploioasă va fi pe durata unei săptămâni întregi, respectiv din 18 până pe 26 aprilie. Local, va fi chiar exces de apă, prognozează meteorologii, așa că e posibil ca în perioada următoare să existe avertizări meteorologice și poate chiar hidrologice.

Pe de altă parte, specialiștii ANM spun că în acest moment culturile de grâu nu se prezintă prea bine.

”Conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Moldova și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei și a Transilvaniei, local în estul și centrul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului. (…) În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge predominant fazele de formare a frunzei a treia (75-100%), înfrăţire (30-100%) şi alungirea paiului (10-100%). Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate”, arată meteorologii.

Detalii puteți găsi pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.