Actualitate

Micul hub cultural de la Merei prinde contur. Care este cea mai recentă descoperire

sursa foto: Iulian Tănașcu
sursa foto: Iulian Tănașcu

Un punct turistic interesant prinde contur în comuna buzoiană Merei. Un fost cimitir este transformat de vlogger-ul Iulian Tănașcu, alături de echipa sa, într-un muzeu în aer liber. Acest hub cultural va fi primul de agest gen din regiune.

Cimitirul de la Gura Sărății s-a remarcat prin însemnele istorice pe care le purta pe crucile cu vechime mare. Aceste însemne i-au atras atenția unui blogger originar din Sărata Monteoru, mutat ulterior în București, care s-a hotărât să modernizeze așezământul de veci. Vechile cruci vor primi coduri QR, iar potecile vor fi reașezate, astfel încât, hub-ul cultural să poată fi pus pe harta marilor puncte turistice.

Mai multe săpături au fost făcute până acum, iar majoritatea crucilor au fost recondiționate, însă cea mai interesantă parte a proiectului abia acum începe. Documentarea specialiștilor, ajutați de localnici, a scos la iveală primul nume înrudit cu una dintre familiile care au ridicat o cruce în vechiul cimitir. Acesta locuiește în Dealu Viei, acolo unde au stat și rudele sale.

Rând pe rând, lista moștenitorilor va fi refăcută, astfel încât fiecare cruce să aibă povestea exactă a familiei aparținătoare, conturând astfel un tablou întreg. Istorisirile vor putea fi accesate în doar câteva secunde cu ajutorul codurilor QR.

„Am identificat, cu ajutorul Doamnei Antonela Dragomir primul mostenitor/concesionar/ruda al unei familii a carei cruce am identificat-o aici. Pe baza de frotaj si analize amananuntite am scos un nume, iar cautarile ne-au dus la domnul din comentarii. (Asa o sa facem cu toate crucile de aici)”, a scris blogger-ul Iulian Tănașcu pe pagina sa de Facebook

În plus, s-au analizat și oase găsite în urma săpăturilor. Cel mai recent os era de fapt un canin de urs, descoperit tot pe raza cimitirului.

„Am identificat, in urma unor sapaturi, un element care semana cu un os. Ne-am dorit foarte mult sa vedem daca este un os, daca este uman sau care este provenienta. Ei bine, rezultatele cercetarilor de laborator (ADN) arata ca este de provenienta animala si ca este, defapt, un canin…de urs”

Anul viitor, muzeul va fi gata să-și aștepte turiștii.

„ Anul viitor vom termina lucrarile de aici, cu tot cu scanari 3D, descrieri etnografice si multe alte lucruri interesante. O sa fie primul muzeu de acest gen, in aer liber, din regiune.”

Detalii despre subiect a adus Șansa News AICI.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian