Primul weekend cu temperaturi ridicate din această lună parcă a trezit natura la viață, iar cei care vestesc venirea primăverii pe Dealul Istrița sunt migdalii. Sunt primii pomi fructiferi care înfloresc , iar localnicii spun că de acum iarna nu se va mai întoarce. În această perioadă, în zonă poate fi admirat un adevărat spectacol al naturii, iar imaginea pomilor încărcați de florile mici de culoare roz este comparată cu frumusețea cireșilor din Japonia.
”Au înflorit migdalii pe Istrița!!! Probabil că, dacă ar fi fost în Japonia, acum veneau special turiștii să viziteze zona, așa cum se întâmplă când înfloresc la ei cireșii. Ar fi compus haiku special pentru floarea de migdal, ar fi dedicat momente de contemplare a florii de migdal, ar fi pictat-o și ar fi avut deja în mentalul colectiv străvechi obiceiuri pentru acest moment al anului. Sus la Bădeni cred că nu e casă fără un migdal în curte, fie că e locuită sau nu. Unii migdali au traversat multe ierni, alții sunt abia la primele primăveri. Unii migdali sunt ingrijiți, alții cresc spontan și încă mai păstrează migdale pe ramuri. Noi am și cules câteva”, a scris, pe Facebook, Cristina Partal, președinte Antrec.
Iar postarea sa a avut efect. Imediat după ce au aflat vestea, soții Stănescu, din Chiojdu, au plecat în căutarea migdalilor pe Istrița.
În această perioadă, migdalii înflori pot fi zăriți cât vezi cu ochii. Aproape că nu există gospodărie din Pietroasele, Breaza, Năieni sau Merei în care să nu fie cel puțin un migdal. Localnicii din zonă spun că migdalul odată înflorit le dă garanția ca zăpezile nu se mai întorc. În trecut, migdalele erau atât de apreciate în zonă, încât erau moneda de schimb pentru alte alimente sau obiecte cumpărate de la comercianții care ajungeau pe Dealul Istriței.
” Acum, sătenii de pe Istrița le folosesc doar pentru consum propriu. Dar, poate îi vine vreo idee unui antreprenor de a promova un produs”, a mai scris Cristina Partal
Pe lângă frumusețea peisajului, oamenii locului spun că toți cei care ajung pe Delul Istrița se pot bucura de o zi care le va încărca sufletele pentru că zona este bogată în locuri frumoase și pline de legende, iar o recomandare este locul în care a fost descoperit tezaurul Cloșca cu Puii de Aur.
Migdalii au găsit pe Dealul istrița un relief cu expunere îndelungată la soare, condiţie care grăbeşte procesul de vegetaţie atât la pomi, cât și la vița de vie. Deși este o specie specific zonei mediteraneene, migdalul s-a adaptat foarte bine și la Buzău datorită solului calcaros care înmagazinează căldura soarelui şi pe timpul nopţii.
Adaugă comentarii