Actualitate

Mii de buzoieni au făcut o formă ușoară de COVID! Ce le recomandă pneumologii persoanelor care trec ușor prin boală, în izolare la domiciliiu, fără spitalizare

Valul patru al pandemiei s-a caracterizat prin agresivitatea cu care și-a făcut simțită prezența, atât prin numărul mare de infectări, viteza de transmitere a virusului dar și formele gravă de boală. Cu toate acestea, sunt și mii de buzoieni care deși au fost infectați cu SARS-CoV-2, cu noua tulpina Delta, au dezvoltat o formă ușoară, fără simptome care să-i trimită pe un pat de spital. Este vorba despre persoanele care au stat în izolare la dimiciliu și care s-au tratat sub îndrumarea medicului de familie sau chiar a unui medic infecționist, fiind în același timp testați printr-o formă oficială, respectiv test PCR, sau test rapid făcut la o clinică privată sau de un echipaj al Ambulanței, și care se află și în baza de date a Direcției de Sănătate Publică Buzău.

De exemplu, în prezent, în județul nostru sunt în izolare 2.177 de persoane, numărul acestora fiind în scădere față de 1 noiembrie, de exemplu, când, potrivit  DSP, erau în izolare, deci infectați cu SARS-CoV-2 dar rămași în domiciliu, 2.960 de persoane. Acești bolanvi au forme ușoare de COVID-19 și care nu au avut nevoie de spitalizare. Sunt persoane care fie au fost asimptomatici fie au simptome ușoare de la greață, stări de somnbolență, lipsa gustului și al mirosului, dureri musculare sau de cap.  Cu toate acestea, medicii pneumologi le recomandă tuturor celor care s-au infectat cu SARS-CoV-2 să facă un consult de specialitate după ce s-au negativat și au putut pleca din domiciliu. Specialiștii spun că acestă tulpină a fost foarte agresivă și de multe ori au fost cazuri când și pacienții cu forme ușoare au avut o afectare pulmonară minoră, dar care, pe viitor, ar putea da complicații.

”După perioada de boală activă trebuie făcut un consul la un medic specialist, fie că vorbim de un pneumolog fie că este un medic specialist boli infecțioase.Asta pentru că s-au văzut cazuri chiar și la pacienții izolați la domiciliu, cu formă ușoară, care au prezentat o afectare pulmonară minoră și, automat având această afectare,  la o anumită perioadă de la trecerea prin boală pot apărea numite complicații. În această situație este recomandat ca după ce s-au negativat, au ieșit din izolare, pacienții să facă un consult de specialitate, să fie evaluați pulmonar”, a explicat Cătălin Geambașu, medic pneumolog din cadrul Spitalului Județean Buzău.

În ultimele 14 zile, Buzăul a înregistrat 3.015 cazuri noi de COVID-19, numărul fiind în scădere.