Actualitate

Sărbători cu restricții, dar mai scumpe decât anul trecut! Ce pregătește Consiliul Județean pentru luna decembrie

Pandemia încă impune restricții dure în ceea ce privește organizarea evenimentelor cu prezență numeroasă, chiar și în aer liber, dar asta nu împiedică autoritățile să facă deja primele planuri în ceea ce privește manifestările specifice lunii decembrie. Startul pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă este dat de Consiliul Judetean care a anuntat că anul acesta va aloca un buget mai mare dcât cel de anul trecut, însă, la fel ca și în 2020,  acțiunile ce vor marca Ziua Națională a României și Sărbătorile de iarnă vor fi mult mai restrânse. Cu alte cuvinte, ne așteaptă sărbători la fel de sărace în evenimente, dar pentru care se va cheltui mai mult.

220.000 lei! Atât vor costa manifestările organizate de Consiliul Județean în luna decembrie. Suma este cu 70.000 de lei mare față de cea cheltuită în primul decembrie din pandemie, însă, potrivit proiectului de hotâre prin care bugetul va fi supus aprobării consilierilor județeni în ședința de joi, 11 noiembrie, seria evenimentelor ce urmează să fie organizate începând cu 1 Decembrie va fi mult mai redusă. De exemplu, la fel ca și în 2020, din programul de sărbători va lipsi tradiționala fasole cu ciolan oferită în Parcul Crâng . Înaintea pandemiei momentul aduna în jur de 3000 de buzoieni care după parade miliatară obișnuiau să meragă alături de prieteni să servească mâncare tradițională de 1 Decembrie și să se bucure de spectacolul folcloric oferit, an de an, de artiștii de la Centrul de Cultură și Artă din Buzău.

Însă, autoritățile județene promit că anul acesta vor continua să finanțeze concursul de istorie, organizat anual de Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” cu ocazia sărbătoririi „Mica Unire” precum și editarea revistei „Străjer în Calea Furtunilor care a ajuns la numărul 29.

”Consiliul Județean Buzău își asumă o responsabilitate financiară în sumă de 25.000 lei pentru organizarea concursului menționat la alin. (1) reprezentând cheltuieli de organizare și desfășurare, contravaloare premii precum și suma de 10.000 lei reprezentând cheltuieli pentru editarea revistei „Străjer în Calea Furtunilor” – nr. 29”, se arată în proiectul de hotărâre.

Nu vor lipsi anul acesta nici cadourile oferite de Moș Crăciun copiilor și bătrânilor instituționalizați.

” Din suma propusă, intenționăm să acordăm cadouri tradiționale beneficiarilor – copii și adulți din centrele rezidențiale și aflați la asistenții maternali, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău precum și colindătorilor care ne vor vizita. Vom oferi cadouri și copiilor din familii vulnerabile din alte localități ale județului”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit președintelui Consiliului Județului, Petre Emanoil Neagu, în program mai sunt incluse și alte surprize menite să-I bucure pe buzoieni în luna sărbătorilor. De asemenea, și anul acesta va fi pregătit un iluminat stradal de sărbătoare, iar Muzeul Județean, Teatrul George Ciprian și Centru de Cultură și Artă vor avea evenimente speciale, însă și aici cu respectarea restricțiilor impuse la momentul respectiv.

Pe de altă parte, buzoienii vor avea parte de momente speciale oferite de Armata 2 care anul acesta vor organiza ceremonia și defilarea militarilor pe Calea Eroilor și nu în Parcul Crâng cum a fost anul trecut. Nu se știe însă dacă situația pademică va permite și orgnizarea paradei cu tehnică militară, un moment de altfel extrem de îndrăgit de buzoienii care obișnuiau să vină la manifestările dedicate Zilei Naționale a României.

Anul trecut, Consiliul Județean a cheltuit 150.000 de lei pentru sărbătorile de iarnă.