Actualitate

Mii de copii sunt chemați la medic! Care este motivul

După luni întregi în care vaccinul ROR, cel care protejează micuții de boli precum rujeola, rubeola și oreionul, a lipsit, criza a fost rezolvată. Ministerul Sănătății a trimis în teritoriu dozele necesare pentru imunizarea a mii de copii.

La Buzău, serul lipsește din cabinetele medicilor de familie din luna noiembrie. În toată această perioadă, aproape 1900 de copii cu vârste de 1 și 5 ani nu au putut fi imunizați cu doza de vaccin care să-i apere de bolile infecțioase ce pot da complicații grave. Abia astăzi, 21 februarie, Direcția de Sănătate Publică a primit o nouă tranșă de vaccinuri de la Ministerul Sănătății. Vestea bună este că numărul de doze este suficient pentru a vaccina toți copiii restanțieri.

“Astăzi ne-au sosit vaccinurile ROR, 2500 de doze, lucru care ne ajunge să acoperim copiii și restanțierii și să ne mai gândim la încă o lună de vaccinare după luna martie. Produsul va intra în cabinetele medicilor de familie începând cu 1 martie pentru a putea catagrafia corect toată populația eligibilă, după care vom vedea cât de bine decurge procesul la nivelul medicilor de familie”, a declarat, pentru șansanews.ro, medicul epidemiolog șef al DSP Buzău, Carmen Scîntei.

Urmează ca de luna viitoare medicii de familie să cheme părinții cu copii mici la vaccinat. Prioritate vor avea micuții de 1 an nevaccinați, mult mai predispuși îmbolnăvirii.

“Teoretic, întâi ar trebui să protejezi grupa mică pentru că ei sunt cei mai vulnerabili, dar având în vedere că sunt foarte mulți copii de 12 luni care n-au fost vaccinați și care ar fi trebuit să intre la doza întâi, nu cred că putem vorbi de ordine. Dar, e clar că vor avea prioritate cei mici înaintea celor de cinci ani.”

Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli infecțioase, ușor transimibile, care pot genera complicatii severe, inclusiv meningită sau encefalită.