Actualitate POLITICĂ

Miniștrii Guvernului Ciucă, la audieri. Cum s-au descurcat buzoienii Romașcanu și Predoiu, propuși la Cultură și Justiție

Miniștrii propuși a face parte parte din Guvernul Ciucă sunt audiați, miercuri, în comisiile de specialitate din Parlament.  Liderul PSD Buzău, Lucian Romașcanu, a trecut deja de întrebările colegilor săi parlamentari, primind aviz favorabil. De asemenea, buzoianul Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil pentru Justiție.

Primul la audieri a fost liderul PSD, senatorul Lucian Romașcanu, desemnat să preia Ministerul Culturii. Lui Romașcanu i-au fost adresate mai multe întrebări punctuale. O sugestie a venit, în timpul audierilor, de la senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu, care a vorbit despre necesitatea restaurării vechilor conace și palate boierești, naționalizate de stat pe vremea comuniștilor, care fac parte din zestrea culturală națională. Senatorul Vlad Pufu a propus implementarea unui program național pentru inventarierea și restaurarea imobilelor care fac parte din patrimoniul cultural național:

”Domnule ministru, vă felicit din tot sufletul pentru nominalizarea dumneavoastră. Sunt sigur că, așa după cum vă cunosc, mandatul dumneavoastră de la Ministerul Culturii va fi unul de succes. Vă sesizez că România are ca moștenire culturală o zestre deosebită, vechi conace boierești, palate boierești, în principiu, toate edificiile care au fost naționalizate după 1948. Vă spun un lucru: cred că se impune la ora actuală un program pe care să-l gândim la nivelul Ministerului Culturii împreună cu Ministerul Turismului, un program național căruia să-i găsim finanțare, să vedem pe ce programe de finanțare, astfel încât să pornim, în primul rând, la inventarierea lor, un program pe care să-l dedicăm restaurării acestor edificii, și dacă avem ceva gândit și pentru casele satului românesc”.

Ideea a fost apreciată de ministrul propus al Culturii, care a precizat că un astfel de program e necesar  și ar putea fi implementat cu fonduri europene:

„Mulțumesc, domnule senator, dragă Vlad, suntem buzoieni amândoi. Există în Buzău, mi-a venit ideea în timp ce vorbeam și ideea e foarte bună, există acel Drum al Vinului. Poți să găsești împreună cu Ministerul Culturii itinerare care pe traseu, dacă au monumente de genul acesta, să fie incluse în acel program și restaurate. Ideea e foarte bună și putem accesa și fonduri europene pentru așa ceva.”

La finalul audierilor, liderul PSD de Buzău, Lucian Romașcanu, a primit aviz favorabil cu 15 voturi ”pentru”,  3 ”împotrivă” și o abținere. 

Romașcanu a mai deținut funcția de ministru al Culturii în Guvernul lui Mihai Tudose, în perioada iunie 2017- ianuarie 2018.

Totodată, buzoianul Cătălin Predoiu a primit aviz favorabilpentru a prelua Ministerul Justiției,
cu 80 de voturi pentru şi 34 împotrivă. Si Predoiu a mai ocupat acest post,  de-a lungul anilor.