Actualitate

Ministrul Sănătății, dat pe mâna Agenției Naționale de Integritate de un deputat buzoian! ”Sunt niște cifre ciudate în declarația de avere a lui Rafila”

Deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu a depus astăzi o sesizare la Agenția Națională de Integritate, prin care le cere inspectorilor să verifice cu mare atenție averea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, sumele trecute de ministru în declarația de avere sunt ”ciudate” și nejustificate. Ungureanu le cere inspectorilor ANI să verifice contractul pe care Rafila îl are încheiat cu Organizația Mondială a Sănătății, în calitatea sa de reprezentant al României în acest for internațional.

„Am depus o sesizare pentru verificarea averii domnului Rafila. Sunt nişte cifre ciudate în declaraţia de avere a domniei sale. Pentru un bugetar care a lucrat doar la stat atât de mulţi ani nu se justifică sumele care apar în declaraţia de avere şi nu se prezintă acolo în detalii clare pentru public contractele de consultanţă pe care le-a avut domnul Rafila de-a lungul tipului. Este ştiută colaborarea din ultimii opt ani dintre domnul Rafila şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. S-a văzut aici şi prietenia dintre domnul Rafila şi această organizaţie care s-a lăsat cu un contract de 21 de milioane de euro. ANI trebuie să verifice şi acest contract dintre domnul Rafila şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Eu am depus şi memorandumul dintre Ministerul Sănătății, condus de domnul Rafila, şi OMS, adică acel contract de 21 milioane şi ceva”, a declarat deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu, în faţa sediului ANI, imediat după depunerea sesizării.

Ungureanu a mai cerut să fie verificate și alte contracte de consultanță pe care le-a avut Rafila cu diverse instituții și companii, dar cere, totodată, să se vadă exact de ce semnătura ministrului este singura din MS care se regăsește pe contractul încheiat cu OMS.

„Domnul Rafila a semnat contractul cu OMS singur. Nu mai există nicio semnătură din Ministerul Sănătăţii a unor compartimente de specialitate. Când am spus că acest contract a fost unul hoţesc, făcut pe uşa din dos, am dat aceste elemente fundamentale de adevăr. Nu a ştiut nimeni în spaţiul public niciodată despre acest contract. Până la momentul în care am dezvăluit eu că există, domnul Rafila nu a făcut o conferinţă de presă cu cei de la OMS să explice ce anume vrea să schimbe în sistemul sanitar şi de ce are nevoie de expertiza celor de la OMS, în condiţiile în care există instituţii româneşti, cu oameni plătiţi din bani publici, să facă exact ce a pus domnul Rafila către OMS. Cu bani mai puţini am fi putut noi să facem toate acele schimbări care sunt prevăzute în acest contract, contract care este doar o primă tranşă pe care o dă domnul Rafila către o instituţie internaţională”, a mai spus Emanuel Ungureanu.

Parlamentarul buzoian a anunțat încă de săptămâna trecută că va înainta o sesizare. La acel moment, Ministerul Sănătății a transmis că respectivul contract e o condiție pentru implementarea proiectelor prin PNRR.

”În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (Componentele C12 – Sănătate și C7.I3 – Digitalizare), aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme și investiții sunt responsabili de îndeplinirea țintelor și jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenței tehnice furnizate de  organizații și instituții internaționale, respectiv Organizația Mondială a Sănătății, Banca Europeană pentru Investiții și Banca Mondială.

Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistență tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană. (…)  În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătății a purtat negocieri cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, bugetul alocat asistenței tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 și C7.I3 – Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistență tehnică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Pe de altă parte, deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu a transmis că după sesizarea înaintată către ANI urmează altele, care vor ajunge la DNA și DLAF.