Agricultura acum POLITICĂ

Miting de susținere pentru părintele băncii de gene, Costel Vînătoru

banca de gene
Un amplu miting de susținere  a cercetătorului ștințific Costel Vînătoru este în pregătire, acțiunea urmând să aibă loc duminică, cu începere de la ora 11,00 din Piața Daciei. Mitingul a fost autorizat de Primăria municipiului Buzău, iar Jandarmeria a anunțat măsuri de ordine publică ce vor fi luate împreună cu IPJ Buzău, ISU Buzău și Poliția Locală. Anunțul de convocare a fost lansat pe pagina de Facebook a primarului Constantin Toma:
 
”Dragi români din Buzău și de pretutindeni,
În septembrie 2019, s-a înființat prin Hotărâre de Guvern, Banca Națională de Gene a României pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și aromatice, avându-l ca director pe cercetătorul Costel Vînătoru, șeful Laboratorului de genetică din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cea mai veche instituție de acest fel din România, care se bucură de o mare reputație națională și internațională.
Această bancă de gene înființată la inițiativa cercetătorului Costel Vînătoru este o instituție esențială pentru viitorul alimentației sănătoase a poporului român.
Scopul ei este de a prezerva comoara genetică vegetală a României, adică legumele românești sănătoase și cu gust, pentru că, azi, acestea se află într-un mare pericol, ocupând doar 5% din piață, restul fiind legume din import, mult mai slabe calitativ.
Joi noapte, ca hoții, Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros a luat o decizie golănească: demiterea cercetătorului Costel Vînătoru din funcția de director al Băncii Naționale de Gene și înlocuirea acestuia cu un jurist fără nicio legătură cu cercetarea științifică.
Considerăm că această decizie este un atac direct la întreaga comunitate buzoiană și la sănătatea românilor.
VENIȚI CU TOȚII SĂ NE APĂRĂM VALORILE NAȚIONALE!
VENIȚI CU TOȚII SĂ STOPĂM ABUZUL!”
Mitingul se va desfășua pe traseul Piața Daciei-Bulevardul Nicolae Bălcescu-Instituția Prefectului-Parcul Crâng-Banca de Gene. Acțiunea este un protest față de decizia ministrului Agriculturii de a-l demite pe directorul băncii de gene, cercetătorul Costel Vînătoru. Contactat în această după-amiază de reporterii sansanews.ro., dr. Costel Vînătoru a declarat că nu are cunoștință de organizarea mitingului de mâine și că nu va lua parte la acesta întrucât nu crede că mai exista posibilitatea ca situația să fie îndreptată. ”Îmi reproșez că atunci când am propus acest proiect al înființării băncii de gene nu am evaluat corect în ce țară trăiesc.” a declarat, vizibil dezamăgit, cel considerat părintele proiectului prin care la Buzău ar urma să funcționeze o bancă de resurse genetice vegetale. Schimbarea conducerii băncii de gene vine într-un moment în care se făceau primele demersuri pentru ca instituția să devină funcțională, respectiv angajări și achiziții specifice.