Actualitate Agricultura acum POLITICĂ Social

Protest față de demiterea cercetătorului Vînătoru: ”Banca noastră-i o comoară, nu o condamnați să moară” LIVE (foto, video)

Sute de oameni s-au adunat duminică în centrul Buzăului, pe platoul din Piața Dacia, pentru a protesta față de demiterea cercetătorului Costel Vânătoru, ”joi noapte, ca hoții”, de la conducerea Băncii de Gene.
Oamenii s-au adunat în centrul Buzăului la îndemnul primarului Constantin Toma care a lansat încă de sâmbătă un apel către buzoieni pentru a ieși în stradă să-și apere valorile naționale.
La ora la care protestul a început, pe platoul din Piața Dacia erau numeroși membri PSD, comercianți din zona Gorbaciov, cărora încet încet li s-au alăturat  și oameni de rând, buzoieni revoltați de demiterea cercetătorului  Vânătoru.
După ce vor protesta pe platoul din Piața Dacia, buzoienii vor porni în marș pe străzile orașului, până la sediul Băncii de Gene din Parcul Crâng.

UPDATE [11:38] 15 DEC 2019 ›

”Sunt convins ca președintele Iohannis, premierul Orban și ministrul Agriculturii vor reveni asupra deciziei pentru că asta nu e o Românie normală. Joi noapte ca hotii l-au demis pe domnul Vînătoru și au trimis un jurist să omoare această idee de salvare a agriculturii românesti”, a declarat primarul Constantin Toma.

UPDATE [11:42] 15 DEC 2019 ›

”Am venit odată la Buzău și am vorbit cu domnul cercetător Vînătoru. Am  aflat atunci că are salariul mai mic mic ca al unui sofer de minister, mi-a zis-nu sunt sărac și mi-a arătat doi ciorapi cu seminte de rosii.  Mi-a zis-le numar în fiecare seară, le mângâi. Am 2 milioane de semințe, dar sunt ultimele. Omul acesta trăiește pentru aceste lucruri pentru semințele lui. A dat bani din buzunarul lui mic să aduca semințe românești în țară.  Nu e o chestie de politică ce facem noi aici. Dacă mai avem oameni care simt româneste,  nu trebuie sa lasam să se mai întâmple asa ceva sub nici o formă.

Vreți să mâncați mâncare ieftină din cauciuc, din înlocuitori, din substituți? Vreti să plătiți la doctor diferența pe care o dați la o hrană ieftină?  Haideti să salvăm sămânța româneasca, patrimonioul genetic făcut cu multă trudă de oameni care și-au sacrificat totul pentru a salva sămânța romanească, Nici un ministru, nici un partid, nn are voie sa intre încălțat în asa ceva. Aici e pasiune, suflet,  fac apel către toți horticultorii  să iasă în stradă,  să-si manifeste sprijinul fata de Costel Vînatoru  ”, a declarat  Adrian Izvoranu, directorul Casei de Comerț Unirea.

UPDATE [11:55] 15 DEC 2019 ›

Un mesaj de susținere a cercetătorului Costel Vînătoru, citit de primarul Toma, a venit și de la Irina Marghiloman, ultimul descenedent al lui Alexandru Marghiloman.

” Poate domnul Vînătoru  e singurul din România cu atâtea creații noi în lumea vegetală, cu atâtea premii și brevete. Din grija față de păstrararea patrimoniuului poate s-a jertfit pe sine. El spune că s-a dăruit. Un geniu modest si apolitic a fost demis de la vârful celei mai valoroase bănci, poate mai valoroasă ca Banca Nationala a României- Banca de Gene, înseamnă banca vieții. Sunt total dezamagită că unii politicieni nu înteleg rostul lucrurilor, sper să  se trezească, să revina asupra deciziei prost luate. Nu există în România persoană  mai devotată și mai calificată decât domnul Vînătoru care să conducă Banca de Gene.”, a transmis Irina Marghiloman.

Totodată, ea a făcut apel la președintele Iohannis să nu lase să fie distrus un proiect de o asemenea importanță cum este Banca de Gene de la Buzău:   Vă rog, domnule Iohannis să nu lăsati să se distrugă  un proiect atât de vital, as spune de siguranță naționala prin înlocuirea lui Costel  Vînătoru”. 

UPDATE [12:24] 15 DEC 2019 › 

După mesajele transmise de primar și de alți susținători ai cercetătorului Vînătoru, oamenii au pornit în marș pe străzile  Buzăului, au oprit în fața Prefecturii Buzău, după care merg în Parcul Crâng, unde poposesc la sediul Băncii de Gene.

Circa 1000 de buzoieni participă la protestul de susținere a cercetătorului Costel Vînătoru, demis de la vârful Băncii de Gene, el fiind chiar părintele acestui proiect.

UPDATE [12:39] 15 DEC 2019 ›

 La mitingul de la Buzău la care participă peste 1000 de persoane nu ia parte și cercetătorul Costel Vînătoru. Iată motivele care l-au determinat pe părintele Băncii de Gene să nu ia parte la acțiunea buzoienilor, revoltați de decizia guvernanților de a-l schimba din funcție chiar pe cel care a pus bazele proiectului menit a pune la adăpost semințele românești:  ” Sunt preot, abia am iesit de la slujba de duminică. Nu particip pentru că nu am organizat eu protestul. Eu am cerut să nu se organizeze. Nu pot să comentez decizia luată. Le mulțumesc tuturor celor care susțin proiectul, nu e proiectul meu, e un proiect de țară.  Nu ar trebui ca politicul să se apropie de acest proiect. Noi, în Cercetare, nu lucrăm pentru partide, nu producem semințe sau răsaduri pentru partide, ci pentru țară. Ne gândim la pâinea cea de toate zilele necesară poporului român. Toate partidele trebuie să susțină acest proiect,  e de importanță națională, științifică, banca de gene păstrează semințele noastre, românești, în conditii de siguranță pe termen mediu si lung”. 

UPDATE [12:48] 15 DEC 2019 › Protestul  prin care buzoienii au vrut să-și arate susținerea pentru cercetătorul Costel Vînătoru s-a încheiat. Protestatarii au mers pe străzile Buzăului, până la Prefectură, și în final până la sediul Băncii de Gene, unde primarul Toma a recitit un mesaj transmis de Dan Puric, revoltat la rându-i de decizia luată de guvernanți de a-l demite  pe Costel Vînătoru de la vârful instituției pentru care chiar el a luptat pentru a fi înființată.

UPDATE [13:15] 15 DEC 2019 ›

”România are nevoie de o bancă de gene, iar dacă unii spun că avem bancă de gene la Suceava, se înșală, cu tot respectul pentru oamenii care lucrează acolo, acela este un depozit”.
Declarația îi aparține profesorului Adrian Peticilă de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, prezent duminică la protestul de susținere a cercetătorului Costel Vînătoru.
”Mă așteptam să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă. Din păcate, iată acum avem nevoie de susținerea oamenilor, pentru că avem nevoie de Banca de Gene. Unii zic că avem bancă de gene la Suceava, dar acolo e un depozit, cu tot respectul pentru oamenii de acolo.  O bancă de gene e afiliată la băncile europene, servește intereselor naționale.  Mă așteptam la piedici dar nu la o asemenea mișcare. Tot respectul pentru directorul de la AFIR, dar la Banca de Gene avem nevoie de specialiști, țara are nevoie de această bancă de gene. Ne conduc orgoliile si mai puțin lucrurile practice. Politicul ar trebui sa susțină aceste lucruri care sunt pentru siguranța și valoarea noastră națională. Suntem indignați. Există susținere din mediul academic pentru domnul Vînătoru.  Producem studenți care așteaptă să  vină să lucreze în țară, în domeniul horticulturii, iar Buzăul e pe primul loc din punctul acesta de vedere”, a declarat profesor Adrian Peticilă.