Actualitate

Mobilizare impresionantă a forțelor de ordine în weekend. Ce zone sunt vizate

Sursa foto IJJ Buzău

Urmează un weekend în care distracția va fi cuvântul de ordine. Duminică este 1 mai, adică un bun prilej de petreceri. Dacă unii au ales litoralul pentru acest weekend, sunt mulți buzoieni care au decis să rămână acasă și să petreacă în zonele de agrement din județ. Se anunță un număr important de persoane în zona Haleș-Ciolanu, dar și în alte puncte din județ.

Pentru ca distracția buzoienilor să nu fie umbrită de niciun incident, polițiștii, jandarmii și pompierii vor fi la datorie, zilele acestea.

“La acest sfârșit de săptămână vor acționa zilnic peste 100 de poliţişti din toate structurile operative ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, în activitățile desfășurate pentru prevenirea faptelor antisociale urmând a beneficia inclusiv de sprijinul luptătorilor de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale. La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost constituite şi rezerve de intervenţie, gata să acţioneze ori de câte ori situaţia o va impune. Cele peste 340 de patrule constituite pentru a asigura serviciul poliţienesc în zilele ce urmează, vor avea în atenție și zonele de agrement sau alte zone cu risc de aglomerare, având în vedere factorul de accentuare a mobilității persoanelor”, anunță IPJ Buzău.

Și jandarmii sunt în alertă. O atenție deosebită se va acorda zonelor turistice din zona de munte, tot mai căutate în ultima perioadă de turiști din județ și nu numai.

“Peste 150 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău în cooperare cu poliţiştii buzoieni vor fi zilnic la datorie în  perioada 29 aprilie – 02 mai a.c.. Efective de jandarmi vor patrula zilnic independent sau în sistem integrat, în zonele de agrement Haleş – Ciolanu și Vulcanii Noroioși și vor asigura capacități de intervenție pe întreg teritoriul județului pentru a se asigura o reacție rapidă în soluționarea oricăror incidente. Tot în această perioadă, efectivele de jandarmerie montană și ale postului din stațiunea balneoclimaterică Sărata Monteoru vor fi angrenate în misiuni de ordine publică în zona traseelor turistice, iar dacă situaţia o va impune jandarmii montani vor acţiona în vederea căutării, salvării, acordării de sprijin şi evacuării eventualilor turişti aflaţi în dificultate.”

La rândul lor, pompierii vor veghea, în special, în zonele în care buzoienii aprind grătarele. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente care se pot solda cu consecinţe grave, ISU Buzău recomandă respectarea următoarele reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor:

 • -Nu faceţi focul decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde;
 • -Nu aprindeţi focul pe timp de vânt;
 • -Nu aprindeţi focul la o distanţă mai mică de 100 metri de liziera pădurii;
 • -Prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate, având la îndemană mijloace pentru stingerea focului;
 • -Nu fumaţi lângă mirişti şi păduri sau în alte locuri cu pericol de incendiu;
 • -Nu aruncaţi la întâmplare ţigara nestinsă;
 • -Nu parcaţi autoturismul, nu instalaţi cortul sau alte amenajări de picnic în apropierea pădurii;
 • -Nu lăsaţi copiii să se joace cu focul, înlăturând cu desăvârşire accesul acestora la chibrituri, brichete, lumânări sau alte asemenea surse de foc şi supraveghindu-i în permanenţă;
 • -Nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii;
 • -Stingeţi cu apă sau pământ, cărbunii încinşi sau jarul înainte de a pleca din pădure;
 • -Anunţaţi imediat orice incendiu pe care il observaţi la numărul unic de urgență 112.