Actualitate

Câți veterani de război mai are Buzăul și cum îi cinstește (foto&video)

Astăzi au avut loc ceremonii militare în ţară şi în străinătate, dedicate Zilei Veteranilor de Război. La nivel național, înregistrăm 1.748 veterani de război şi  43 de văduve de război din România și Republica Moldova.

În ceea ce privește ceremonia de la Buzău, opt dintre veteranii de război care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial au onorat cu prezența la ceremonia dedicată lor, iar Buzăul numără încă 35 de eroi, dar care sunt, din cauza vârstei înaintate, acum, nedeplasabili. Aceștia ating vârste impresionante, în jurul a 100 de primăveri.

Ceremonia de astăzi a fost una extrem de emoționantă: eroii în viață au privit cu lacrimi în ochi toată festivitatea și au surpins cu răbdarea, onoarea și bunul simț de care dau dovadă la fiecare ceremonie la care participă.

Deși greu deplasabili, unii cu ajutor, alții fără, s-au ridicat în picioare și au stat drepți, amintindu-și de comenzile militare pe care le ascultau cândva.

De asemenea, Nicolae Ciucă a transmis azi un mesaj veteranilor prin care le-a mulţumit pentru tot ce au făcut pentru patrie şi pentru poporul nostru.

“Transmit salutul meu şi urările de bine, sănătate şi viaţă lungă celor care ne-au învăţat să preţuim libertatea, supravieţuind cumplitelor orori ale celui de-al Doilea Război Mondial, orori pe care noi, astăzi, cu greu ni le putem imagina. Cinstim memoria celor care au pus ţara mai presus de propria viaţă şi aducem un omagiu etern în această zi din Săptămâna Luminată celor care au scris cu sânge istoria recentă a României. Generaţia noastră are privilegiul de a învăţa aceste lecţii de viaţă direct de la veteranii de război, iar noi, la rândul nostru, vom transmite copiilor şi nepoţilor noştri că libertatea lor de a trăi, de a visa şi de a iubi poartă preţul plătit de înaintaşii noştri, cu libertatea, iubirea, visele şi viaţa lor”, se arată in mesajul transmis de prim ministrul României.