Actualitate

Moment unic, pe malul râului Buzău, înaintea aruncării crucii în apă. Cine a recuperat-o (video)

Reluată după doi ani de pauză, procesiunea de Bobotează a adunat astăzi, pe malul râului Buzău, aproape o mie de credincioși. Tineri, copii și bâtrâni, cu toții au asistat cu bucurie, timp de aproape o oră, la slujla oficiată, pentru prima dată, după mulți ani, chiar de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți, printre care și părintele Mihail Milea.

Enoriașii au pornit de la Catedrala Sfântul Sava, oprindu-se pe malul râului Buzău. Aici a fost programat un moment aparte: sfințirea crucii ce a fost ridicată pe esplanada de lângă râu. Monumentul simbolizează recunoștința credincioșilor pentru martiriul Sfântului  Sava de la Buzău, înecat în apa râului, în urmă cu 1650 de ani.

Evenimenul organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, pe malul râului Buzău, a fost unul cu totul deosebit, iar surprizele nu au lipsit.

Astfel, după citirea Sfintei Evanghelii și momentul sfințirii apei, Înaltpreasfințitul Ciprian a eliberat mai mulți porumbei albi, porumbelul simbolizând Duhul Sfânt care se afla deasupra Mântuitorului atunci când a fost botezat în râul Iordanului.

Momentul culminant a fost cel a aruncării crucii în apele Buzăului, după care au înotat pentru a o recupera șapte buzoieni.

foto facebook CJ

După doar câteva minute, crucea a fost adusă la mal de un bărbat din Mărăcineni. Daniel Petrache are 44 de ani și a fost pentru a doua oară când s-a prins crucea aruncată de preoți în apa râului Buzău, conform tradiției de Bobotează. Buzoianul spune că de când a recuperat prima dată crucea, viața sa s-a schimbat. A fost ferit de boli  și totul i-a mers foarte bine.

La finalul slujbelor, credincioșii au primit aghiasma mare, apa sfințită, tămăduitoare.