Actualitate

Mortalitatea infantilă din județul Buzău, una dintre cele mai mici rate din țară. Există un motiv important

Un bebeluș este, în primul an de viață, foarte vulnerabil în fața virusurilor, bolilor din naștere, dar și în fața factorilor de agresiune externi. Prin urmare, și riscul de deces este mai mare. Progresul medicinei, dar și îmbunătățirea condițiilor din maternități, au făcut ca, în ultimii ani, rata mortalității infantile să intre pe un trend descendent. Organizația ”Salvați Copiii” arată că datele statistice indică faptul că în 2020, 1107 copii sub vârsta de un an au murit în toată țara, cu 45 mai puțini față de 2019. Asta înseamnă o rată de 5,6 copii decedați la o mie de copii născuți vii. În județul Buzău, în 2020 au murit 12 copii, ceea ce plasează județul nostru pe locul trei între primele județe ale țării cu o mortalitate infantilă scăzută. Cea mai mică rată de mortalitate infantilă este în municipiul București, unde mor doar 2,4 copii la o mie născuți.

Statisticile comparative arată că, în 2020, la Buzău au murit de două ori mai puțini copii față de 2019. În mediul urban au fost două decese, față de 12 în anul precedent, iar în rural au murit 10 bebeluși, față de 14 , în 2019.

Specialiști din sectorul sanitar buzoian ne-au declarat că la rata de deces infantilă scăzută contribuie dotările și serviciile care sunt asigurate în Maternitatea Buzău. Inaugurată în 2016, secția exterioară a Spitalului Județean dispune atât de aparatură medicală, cât și de personal pregătit să salveze viețile micuților. Condițiile bune sunt confirmate și de faptul că în maternitatea din Buzău au venit să nască și paciente din alte județe.