Actualitate SĂNĂTATE

MUNICIPIUL BUZĂU, APROAPE DE 5 CAZURI COVID/ 1000 DE LOCUITORI! Locurile din spitale, destinate bolnavilor COVID-19, sunt ocupate aproape în totalitate

Municipiul Buzău înregistrează o creștere îngrijorătoare  a cazurilor COVID-19. Numai în ultimele 14 zile, 1304 persoane au fost confirmate cu infecție cu coronavirus, cel mai mare număr de pacienți provenind din municipiul reședință de județ. 672 de persoane din municipiul Buzău au fost depistate cu coronavirus în ultimele două săptămâni, ceea ce face ca rata de incidență a cazurilor COVID să ajungă la 4,87/ 1000 de locuitori.  O situație care provoacă îngrijorare, atât în rândul medicilor, cât și al autorităților.

“Pe municipiul Buzău, rata de infectare este 4,87. Pe județ situația este ceva mai bună. Să sperăm că nu vom ajunge la ultima măsură, și anume carantinarea orașului, să sperăm.”, a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

În fața acestui val de pacienți veniți din municipiu dar și din restul județului, ușor, ușor, spitalele care primesc bolnavi COVID-19 se umplu. În prezent, cele două secții exterioare ale Spitalului Județean sunt pline. Mai sunt câteva locuri libere doar la Râmnicu Sărat, însă nici aici situația nu este prea bună, ținând cont de criza de personal.

“La Spitalul Municipal Râmnicu Sărat sunt 116 pacienți , la Buzău cele două secții COVID sunt pline, sunt internați 60 de bolnavi, în timp ce 30 de persoane așteaptă rezultatul testelor. Problema este că foarte mulți bolnavi vor în spital. Dacă înainte ne rugam de ei, acum suntem în situația de a discuta cu ei și de a realiza o prioritizare. Unii pacienți fac atacuri de panică, însă cei mai mulți au probleme respiratorii care impun o evaluare imediată și chiar internare.”

Problema este că cei mai mulți pacienți care ajung la spital și sunt confirmați în urma unui test PCR, prezintă forme medii și grave de boală, fiind pacienți care au nevoie de oxigen. Au fost create recent alte circa 30 de locuri la Spitalul Județean însă și acestea s-au ocupat rapid.

“În ceea ce privește sectorul COVID medical, cum îi spunem noi, a fost mutat în locația secției de Medicină Internă unde sunt 30 de prize de oxigen. Așa sperăm să putem face față pacienților care, din ce în ce mai mult, atunci când se prezintă la internare, suspecți de infecție cu coronavirus, necesită de la început administrarea de oxigen sub diferite forme. Și atunci noi trebuia să gândim un loc cu cât mai multe prize de oxigen unde să internăm pacienții. Au fost create 30 de locuri și toate sunt ocupate la ora aceasta.” a adăugat medicul Carmen Scîntei.