Actualitate

”Museum Bus”, proiect cu rezultate peste așteptări! Aproape 1500 de copii din satele buzoiene ”au pășit” pentru prima dată într-un muzeu

Sursa: Muzeul Judetean
Sursa: Muzeul Judetean

”Museum Bus”,  proiect al Muzeului Județean, unicul astfel de proiect în România menit să aducă muzeul în fața  copiilor aflați în zone izolate  și care nu au șansa de a vizita o astfel de instituție, își atinge scopul.

Aproape 1500 de copii au aflat ce este un muzeu, au admirat o expoziție după ce microbuzul echipat ”până în dinți” a ajuns în satul lor.  Dintre aceștia, doar o mică parte știau ce înseamnă un muzeu și mai călcaseră pragul unei astfel de instituții în trecut.

Că proiectul este o reușită o demonstrează și faptul că ”Museum Bus” a fost prezentat recent în cadrul cursurilor de formare ale Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală în categoria „Bune practici muzeale”, alături de Muzeul Municipal București și Denver Art Museum din Statele Unite ale Americii.

„El a fost lansat pe 1 decembrie 2019 și a funcționat până în martie 2020, când s-a închis totul, din cauza pandemiei. L-am reluat în iulie în acest an. A avut 15 deplasări, dar în unele comune primarii, directorii de școli s-au mobilizat atât de bine, încât au facilitat transportul cu microbuzele școlare ale elevilor din mai multe școli din zonă. Așa am adunat 39 de unități școlare și 1470 de mici vizitatori. Fiind vorba despre un proiect finanțat de Consiliul Județean Buzău, elevii au acces gratuit.” a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Din acești aproape 1500 de elevi care au pășit în muzeul mobil, doar 3% dintre ei au mai vizitat în trecut o clădire de acest gen. Motivele pot fi variate: de la starea financiară a familiei până la distanța dintre domiciliu și muzeu.

(Harta alăturată prezintă zonele unde muzeul mobil s-a deplasat)

„Un muzeu trebuie să răspundă nevoilor comunității. Dacă muzeul rămâne indiferent sau rămâne în plus la ceea ce se întâmplă în comunitatea căruia i se adresează, atunci nu are efect. Trebuie să răspunzi comunității, pentru că altfel comunitatea nu percepe muzeul”, a mai declarat Costache.

Programul Museum Bus a fost lansat în decembrie 2019 şi a funcţionat până în luna martie 2020 când a fost oprit în urma pandemiei de Cuvid-19.

Museum Bus este un concept nou şi unicat între muzeele din România şi este practic un microbuz modificat în aşa fel încât să poată aduce copiilor care nu se pot deplasa la muzeu o parte din expoziţiile găzduite de sediul central al Muzeului Judeţean Buzău. El a fost amenajat pe platforma unui microbuz cedat muzeului de către Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, iar amenajarea şi omologarea sa a durat aproape un an.

Accesul în muzeul mobil este gratuit, toate costurile fiind suportate de Muzeu şi de Consiliul Judeţean Buzău.