Actualitate

Muzeul Băncii Naționale a României se redeschide pentru public. Vizitatorii, așteptați cu două expoziții impresionante

“O vizită la Muzeul Băncii Naționale a României înseamnă o călătorie unică și captivantă în spații încărcate de istorie monetară, bancară și culturală.” Este mesajul cu care este întâmpinat oricine accesează site-ul instituției.

De săptămâna viitoare, vizitele în “cea mai frumoasă clădire din București” vor fi permise din nou. Chiar de luni, 6 decembrie, Muzeul Băncii Naționale a României se redeschide pentru public, cu câteva expoziții temporare de neratat.

“Vizitatorii vor descoperi noile amenajări din cadrul expoziției permanente, inclusiv un lingou de aur din rezerva BNR, prezentat după un concept modern, utilizat în cadrul tuturor muzeelor băncilor centrale. Două noi expoziții temporare sunt deschise pentru vizitare până la sfârșitul lunii mai 2022: 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I (1921-2017)și Ecaterina Teodoroiu – Eroina Primului Război Mondial. Realizată ca o incursiune imaginară în viața monarhului, de la copilărie la senectute, expoziția 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I (1921-2017) prezintă uniformele de mareșal care i-au aparținut suveranului, costume populare, artefacte militare, monede, medalii, documente, bancnote etc. Prilejuită de lansarea în circulație, începând cu 1 decembrie 2021, a bancnotei de 20 lei, expoziția dedicată Ecaterinei Teodoroiu reunește o parte din obiectele personale ale eroinei (uniforma militară și pe cea de cercetaș, casca, ochelarii, alte efecte militare), precum și alte exponate printre care tabloul pe care Camil Ressu i l-a dedicat în anul 1917, rochia de soră de caritate a Reginei Maria, fotografii de epocă etc.”, se menționează într-un comunicat de presă remis de BNR.

Accesul la Muzeul BNR va fi permis doar pe baza certificatului verde.

“Tururile sunt ghidate și gratuite și se realizează în baza unei programări prealabile, realizate cu minimum două zile lucrătoare înainte de data vizitei, prin completarea  formularului de înregistrare. Conform reglementărilor în vigoare, pentru a avea acces în incinta BNR vizitatorii au obligația de a prezenta certificatul verde.”

Etichete