Actualitate

Începe Bacalaureat 2021, Româna prima probă. Totul despre examen

Săptămâna de foc pentru absolvenții de liceu, dar și pentru părinții lor. Timp de trei zile consecutiv, adolescenții vor susține probele scrise ale Bacalaureatului.

Luni se dă startul examenului maturității. Prima probă pe care o vor susține tinerii va fi cea la limba și literatura română. Examenul va continua marți și miercuri, cu proba obligatorie a profilului, respective proba la alegere. Primele rezultate vor fi afișate luni, 5 iulie, iar cele finale pe 9 iulie, după rezolvarea contestațiilor.

Cum examenul se va desfășura în plină vară, în zile caniculare, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a decis să vină în sprijinul candidaților. În parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene, repreznetanții universității vor organiza campania „NOI ÎȚI POTOLIM SETEA DE… CUNOAȘTERE!”. Elevii care vor susține Bacalaureatul în Centrele de evaluare din municipiile reședință de județ din Galați, Brăila, Vrancea, Tulcea, Buzău, și din municipiul Bârlad, vor primi câte o sticlă cu apă pentru a trece mai ușor peste caniculă dar și emoțiile examenului. În total, vor fi distribuite aproximativ 12.000 de sticle cu apă.

Pe de altă parte, repreznetanții Universitpății din Galați, care își va deschide facultăți și la Buzău, vor oferi elevilor și  detalii despre locurile scoase la concurs de Universitate anul acesta, facilitățile pe care le oferă, condițiile de cazare și masă, dar și despre oportunitățile de angajare după finalizarea studiilor.

CUM SE VA DESFĂŞURA EXAMENUL

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

În sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie:

 • fiecare centru de examen va dispune de de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.).
 • intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.
 • în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri.
 • în situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă.
 • fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare.
 • sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini.
 • în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie.
 • colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate.

În acelaşi timp, este interzis schimbul de obiecte personale.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. 

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00).

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

 • recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
 • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
 • obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie – 1 iulie, între orele 8:00 – 16:00.