Actualitate

Neagu a făcut anunțul. Ce răspuns a primit Ținutul Buzăului de la UNESCO

13 aprilie este cu siguranță o zi cu noroc pentru Ținutul Buzăului. După ani de muncă, județul Buzău are al doilea Geoparc UNESCO din România.

Vestea a fost primită astăzi, în jurul prânzului, de reprezentanții Consiliului Județean și cei ai Ținutului Buzăului în cadrul unei întâlniri online pe care au avut-o cu reprezentanții UNESCO.

Ținutul Buzăului a primit astăzi acreditarea din partea UNESCO. Veste a fost dată, pentru șansanews.ro, de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care a explicat că boardul s-a întrunit la Paris și din cele 16 ținuturi care așteptau un răspuns, doar 8 au fost admise în Rețeaua Globală a Geoparcurilor.

„Astăzi bordul UNESCO s-a întâlnit la Paris și în plen a votat ca Geoparcul Ținutul Buzăului să fie acreditat UNESCO. Deci începând de astăzi,13 aprilie, Geoparcul Ținutul Buzăului face parte din panoplia Galeria Geoparcuri la nivel mondial UNESCO. Au fost 16 geoparcuri de evaluat, însă nu au fost acreditate decât 8 geoparcuri, iar asta ne face să ne bucurăm și mai mult. Pe această cale, vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect, de la aparatul propriu al Consiliului Județean, domnului profesor Andrei Ieșean, de la Universitatea București, Asociației Ținutul Buzăului și tuturor, chiar și Comisiei UNESCO din Parlamentul României, țin să le mulțumesc”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

O nouă întâlnire care va avea loc între boardul UNESCO și reprezentanții Ținutului Buzăului va avea loc săptămâna viitoare, ocazie cu care va fi înmânată și diploma care atestă că Buzăul are al doilea Geoparc din țară.

”Acum urmează videoconferința pe care o să o avem oficială, unde cei de la UNESCO ne vor înmâna diploma virtual de Geoparc UNESCO, care se va întâmpla joia viitoare, iar în luna septembrie, cu siguranță vom primi și în format fizic diploma care să ateste acest lucru. Bineînțeles că, să zic, a fost destul de greu să ajungem să fim Geoparc UNESCO, știți foarte bine că în România nu sunt decât două geoparcuri UNESCO acum, dar va fi dificil, dar și poate mult mai greu să ne menținem acolo. Eu sunt însă ferm convins că prin profesionalismul nostru, al acelor care se ocupă, al UAT-urilor primăriilor care fac parte din acest geoparc, împreună cu toți care vom face ca lucrurile să meargă într-o normalitate acolo, să ne menținem acolo și, bineînțeles, urmează o perioadă de dezvoltare, o perioadă în care Ținutul Buzăului și, implicit județul Buzău va fi promovat în toată lumea și vor apărea și multe beneficii, reinventarea unei alte forme de turism, investiții în zonă și așa mai departe”, a mai spus Neagu.


Ținutul Buzăului include o zonă rurală care aparține administrativ de 18 comune din zona de deal și munte din nord-vestul județului Buzău, fiind o zonă cu circa 450.00 de locuitori.Concret vorbim de comunele  Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mînzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni, iar suprafață ocupată este de 1035.9 km2.

Printre obiectivele turistice care fac parte din Geoparcul Ţinutul Buzăului, sunt Vulcanii Noroioşi, Muntele de Sare de la Mânzăleşti şi Platoul Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Aşezările rupestre din Munţii Buzăului şi Trovanţii de la Ulmet.