Actualitate

Studentă la Matematică, viitor cercetător, modelează creiere cu IQ ridicat

Buzoianca Anca Vasile este studentă în anul II la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București, iar, în timpul liber, predă deja această materie la o școală pentru elevi cu IQ ridicat. În același timp, este antrenor al minților ascuțite și pregătește elevii care, excelând la matematică, merg către acest profil, la liceele de top din Capitală.

Tânăra studentă crede că destinul său a fost modelat pentru matematică, iar întâmplarea providențială care a făcut-o să îmbrățișeze această disciplină a fost atunci când a fost selectată pentru un proiect derulat de Oxford for Romania, din care fac parte studenți și absolvenți ai prestigioasei Universități Oxford. Se întâmpla în 2018, când era la liceu, în clasa a XI-a, și a fost selectată din peste 600 de elevi (concurența fiind de 32 pe un loc) să plece în Anglia cu o bursă de 1000 de lire. Anca a fost remarcată de organizatori pentru pasiunea sa în ceea ce privește chimia.

„Matematica e un stil de viață, ținând cont că am ajuns să lucrez vreo 14-15 ore pe zi în domeniul acesta, aici incluzând atât orele, cât și cursurile și meditațiile. M-au întrebat elevii, chiar și profesorii, colegii mei de cancelarie, ce caut la matematică: „Nu arăți deloc ca o profesoară de mate!!! Ce cauți acolo?”. Nu-mi găsesc cuvintele pentru a descrie ce e matematica, dar știu cu siguranță că simt pe deplin satisfacțiile de a pregăti copii la matematică și de a învăța, la rândul meu, matematica. Nu știu sigur cum s-a produs schimbarea aceasta chimie – mate, dar știu sigur că, pe viitor, cariera mea în cercetare va fi bazată nu doar pe matematică, ci și pe chimie. Consider că se împletesc frumos și, cred eu, e nevoie de persoane care să se dedice studierii știintelor nu doar separat, ci cumva integrat cu alte știinte. Matematica pentru mine e o pasiune, pe care am pierdut-o acum ceva timp, dar cum la orice mare iubire te întorci, așa și în cazul meu, m-am întors la matematică.”, ne povestește Anca.

Însă, pasiunea pentru matematică a înlocuit drumul cu formule chimice La 19 ani, după finalizarea ciclului liceal la Colegiul Național Pedagogic Buzău, Anca a fost admisă la Universitatea din București, Facultatea de Matematică și Informatică. Deși nu a încheiat studiile la facultate, Anca pregătește copiii pentru admiterea la Liceul Internațional de Informatică București și Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu. De asemenea, este profesoară de matematică la singura școală internațională din România care se ocupă de copiii cu IQ ridicat. Romanian Gifted School este un sistem educațional dedicat copiilor cu IQ ridicat. A fost fondat, în România, de Simona Mitrea şi Alina Sluser și are, în prezent, aproximativ 40 de elevi cu vârste cuprinse între 4 şi 17 ani. Înființată cu rolul de a nu se irosi talentele copiilor cu IQ ridicat, școala are organizat sistemul de educație și structura sa pe modelul instituțiilor de învățământ din Anglia și SUA, fiind acreditată în acest sens.

„Contextul în care am ajuns să predau la Romanian Gifted School se învârte în jurul unui articol despre mine. La vremea aceea, cei de la Romanian Gifted School au citit articolul și m-au contactat cu propunerea de a preda, urmând ca într-o săptămână să încep lecțiile. Bineînțeles că m-am înțeles de minune cu copiii și am preluat clasa de Middle Years Programme (aici, ei se ghidează după programele din UK și USA), iar acum sunt chiar diriginta lor și ne pregătim de o super excursie la munte.”

Viitorul Ancăi Vasile se îndreaptă spre matematică, prima sa pasiune. Însă, cu siguranță, nu rămâne să se contureze doar în această direcție, ci să se extindă și spre alte domenii, înrudite, reflectând visul tinerei buzoience, de a-și face o carieră în cercetarea interdisciplinară.

„Acum ceva timp am citit un articol interesant despre fractali și aplicațiile lor în chimie, medicină, biologie etc. Mă gândesc ca, pe viitor, să urmez facultatea de chimie sau biologie și să mă îndrept spre cercetarea interdisciplinară.”, explică Anca Vasile.

Experiența vizitei la Oxford, în 2018, i-a rămas în suflet ca o amintire dragă, iar, recent, a fost invitată, la Londra, să povestească despre experiența acumulată, dar și despre evoluția sa și activitatea pe care o desfășoară. Întâlnirea a fost organizată de Oxford for Romania în Londra, iar invitați au fost Greg Marsh CEO și fondator Nous și Onefinestay, David Lonsdale, deținătorul The Sekforde și Alma Iatan de la Aspen Institute Romania, antreprenori de top în Londra, cu afaceri profitabile în diverse domenii de activitate (imobiliare, dezbateri și prelegeri pe teme juridice, economice, sociale, politice, industrie bancară și tehnologică).

„Da, acum iau în considerare să plec la Oxford. Motivele sunt multe. În primul rând, implicarea celor de acolo, accentul pe care îl pun pe studenți și pe legăturile care se creează între ei. Eu sunt o persoană care are nevoie să creeze conexiuni cu cei din jur pentru a se putea dezvolta și a-si atinge potențialul maxim. Cred că acolo aș putea să mă dezvolt, să cresc, descoperind și un alt mod de abordare al domeniului care mă interesează. Mereu am avut nevoie de mentori, pe care i-am găsit în școala generală și în liceu. Un alt motiv ar fi baza materială, care e mult mai consistentă acolo. Și, nu în ultimul rând, accentul pus pe cercetare în Anglia, față de accentul pus pe cercetare în Romania, nu are grad de comparație. Mi se pare că, din păcate, în România, cercetătorii nu sunt recunoscuți așa cum ar trebui. Însă sunt optimistă și cred că lucrurile se pot schimba în bine și la noi, cu implicare și dedicare.”, mai spune Anca.