Actualitate Social

Se apropie sărbătorile! Cum să evităm indigestia după masa de Paști

A mai rămas puțin până la Paști, iar mulți au început deja goana după miei, ouă și ce mai trebuie pentru o masă îmbelșugată de sărbători. Pentru catolici, Paștele va fi duminică. Iar ortodocșii vor sărbători Învierea Domnului la o săptămână după aceea. Pentru ca mesele de sărbători să nu ne dea peste cap, e bine ca la masa de Paști cuvântul de ordine să fie moderație.

“Putem să mâncăm cam orice, dar cu măsura potrivită, combinând, bineînțeles, cu momente de mișcare sau, dacă suntem la masa principală, să nu uităm de alimentele care nu sunt atât de calorice, cum sunt salatele. Acestea ar trebui să fie de nelipsit lângă alimentele care pică mai greu atunci când le consumăm”, ne sfătuiește medicul nutriționist Ecaterina Zoican, de la Spitalul Județean Buzău.

Medicul nutriționist mai spune că e foarte important să nu abuzăm de dulciuri. Iar cozonacul, oricât ar fi de gustos, nu trebuie consumat seara.

“Dulciurile nu trebuie consumate seara, pentru că tot ce este bogat în glucide sau carbohidrați se va transforma fie în grăsimi, fie în acid uric, și așa mai departe.”

Cum de sărbători meniul e divers și mesele bogate, cei mai mulți oameni vor să guste din toate preparatele. Ca să nu aibă probleme de sănătate, medicul Ecaterina Zoican recomandă un consum ponderat.

“Dacă ne dorim să mâncăm chiar din toate, logic e să scădem din porția pe care o consumăm, să consumăm destul de puțin, o lingură de colo, una de colo. Iar la o porție dintr-un aliment mai gras, ar trebui să adăugăm cantitativ două de salată, să nu ne încarce organismul foarte tare.”