Actualitate Agricultura acum

UPDATE: CE SPUNE DSV DESPRE CAUZA MORȚII! NENOROCIRE PENTRU UN FERMIER DIN AMARU! Și-a găsit animalele moarte pe câmp. Autoritățile au deschis o anchetă. Imagini exclusive

UPDATE: Direcția Sanitar Veterinară vine cu informații despre ancheta pe care o are în desfășurare după ce mai multe animale au fost găsite moarte pe pășunea din comuna Amaru, sat Scorțeanca.

”O echipă operativă a fost la fața locului. Au fost luate probe și au fost trimise la  Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală. Când vom avea un buletin de analiză, putem să discutăm de condițiile și ce s-a întâmplat la Amaru. Acolo a fost și un medic clinician. Au fost făcute tratamente medicamentoase de urgență. Având în vedere că s-au făcut tratamente, laptele nu mai poate fi dat pentru consum”, a spus pentru șansanews.ro Ciprian Botezatu, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare Buzău.

Ciprian Botezatu, director adjunct DSVSA Buzău

ȘTIREA INIȚIALA: Imagini Înfiorătoare pe o pășune din Buzău. Animale moarte și altele agonizând. Asta a găsit un fermier din Amaru când a ajuns pe câmpul unde tatăl său îi dusese animalele la păscut.

Totul s-a întâmplat vineri după amiază, când, deodată, patru dintre cele aproape o sută de vaci ale unui fermier din Amaru s-au doborât la pământ. Speriat că nu știa ce s-a întâmplat bărbatul care dusese animalele la păscut și-a alertat fiu, proprietarul bovinelor. Când a ajuns pe câmp, s-a îngrozit. Multe dintre animale erau deja moarte.

”Vineri după amiază m-a sunat tata că patru dintre vaci au căzut. Când am ajuns eu, la un sfert de oră, erau pe vreo 24 pe jos.Am chemat medicul. Am reușit să salvăm vreo 7, 14 au murit”, a spus, în exclusivitate pentru șansanews.ro, Șandru Cătălin Bogdan, fermier.

Cătălin Șandru, fermier

Întreaga familie care deține o fermă cu aproape o sută de vaci de rasă, Bălțată romenască, Bălțată cu negu românească (B.N.R) și Holstain, este acum în stare de șoc. Nu știu ce s-a întâmplat, iar singura bănuială este că pe pășunea lor ar fi ajuns substanțe toxice care le-ar fi omorât animalele.

”Pășunea mea este înconjurată de culturi de cereale și bănuiesc că acum câteva zile, când s-a erbicidat o suprafață mai mare de culturi, tractoristul a mers robinetul deschis și pe pășuna mea, când a întors la capăt”, crede fermierul din Amaru.

La fața locului au ajuns vineri după amiază și autoritățile. Direcția Sanitar Veterinară a prelevat probe atât de la animale cât și din apă și de pe câmp pentru a afla ce a provocat moartea animalelor.

”Au venit autoritățile și au luat probe și de la organele animalelor, din apă și de pe câmp, a mai spus fermier.

Cătălin Șandru, fermier

Pierderea financiară se ridică la câtva sute de mii de lei. Vacile de rase se vând cu câteva mii de lei, însă, o bună perioadă de acum înainte nici laptele de animalele rămase în viață nu va mai putea fi valorificat. Toate vacile sunt pe tratament în încercarea de a fi salvate și până nu se va afla ce substanțe au înghițit și vor fi vindecate, laptele va fi aruncat.

Cătălin Șandru, fermier

Rămâne ca ancheta și medicii veterinari să vină cu răspunsuri clare cu ceea ce s-a întâmplat pe pășunea de la Amaru.