Actualitate

II VECHI DE PESTE 200 DE ANI, EXPUSE ÎN CEL MAI NOU MUZEU DIN BUZĂU. La Valea Salciei s-a construit ”Casa Timpului”. Imagini în premieră

Muzeul Satului de la Valea Salciei este gata să-și primească vizitatorii. Amânată în mai din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronovirus, inaugurarea va avea loc sâmbătă, iar iubitorii de tradiții sunt invitați să cunoască ”Casa Timpului”, amenajată așa cum era pe vremea bunicilor. Cele mai vechi exponate sunt două ii, de bărbați și de femei, cusute în 1800 dar și mai multe cărți bisericești din 1830.

Povestea celui mai nou muzeu din Buzău a început cu un apel pe rețeaua de socializare a primarului din comună prin care îndemna locuitorii să doneze toate obiectele vechi din gospodării pentru a pune în valoare tradițiile și obiceiurile locului, așa cum erau odinioară.

În câteva luni, povestea a prins contur. Fostul dispensar, aflat chiar lângă clădirea Primăriei, a fost reamenajat. Acum arată ca o casă țărănească, încărcată de amintiri și tradiții. Are o cameră de zi, un dormitor, o cameră de unelte și un cola religios, nelipsit în casele strămoșilor.

În fiecare încăpere, obiectele donate au redat, cu fidelitate, viața bunicilor. Vârtelnița, roata de tors sau  putineiul de făcut unt, nelipsite din gospodăriile strămoșilor, sunt astăzi exponate ce stârnesc amintiri. Cele mai vechi obiecte sunt două ii mocănești din pânză făcute în casă și colorate cu plante din 1800.

”Păstrarea identității și a istoriei unei localități face cinste generației prezente și va aminti generațiilor viitoare cine am fost . Construirea unei case țărănești (muzeul satului) ,asigură generațiilor ce vor veni cunoașterea istoriei locului, a familiilor care au pus piatra de temelie a localității Valea Salciei ”, a scris pe facebook primarul comunei Valea Salciei, Marian Mușat.

Inaugurarea are loc sâmbătă la ora 14.00.