Actualitate

Nici valul de tragedii rutiere din ultima vreme nu mai pune frână vitezomanilor. Pe drumul presărat de cruci, un buzoian a fost prins gonind cu 205km/h

Una dintre cele mari viteze surprinsă de radar, în ultima vreme, pe șoselele din Buzău. Un buzoian de 33 de ani a fost prins joi gonind cu 205km/h pe DN2E85, la ieșire din Cioranca. Pentru viteza amețitoare cu care rula pe șoseaua europeană, tânărul a fost amendat și a rămas pieton pentru 90 de zile. Pe de altă parte, în timpul acelorași controale efectuate de polițiștii de la Serviciul Rutier, a fost scos din trafic un individ care conducea deși era băut bine. Este vorba despre un bărbat de 46 de ani din Dâmbovița, care a fost tras pe dreapta în afara localității Podgoria. În cazul său, aparatul Drager a indicat o valoare de 1,22 mg/l alcool în aerul expirat. Bărbatul a fost dus la spital pentru recoltare de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

Și din păcate, viteza exagerată și alcoolul sunt principalele cauze ale tragediilor care se produc pe șosele. Cu toate acestea, zilnic, polițiștii continuă să găsească în trafic și să tragă pe dreapta șoferi băuți, drogați ori îmbătați de dorința de a conduce nebunește, punându-se pe ei în pericol, dar și pe alți șoferi nevinovați:

„Accidentele rutiere se întâmplă foarte mult din cauza erorilor umane. Factorul uman participă foarte mult la aceste evenimente neplăcute. Principalele cauze sunt nerespectarea regulilor de depășire și viteza excesivă.” spunea recent la Focus Tv, Gabriel Brătilă, instructor auto.

Numai joi, în urma controalelor efectuate pe drumurile județene din Buzău, polițiștii au reținut 12 permise auto pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor aflaţi regulamentar în traversarea drumului şi pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentare. Au fost date și 60 de amenzi contravenționale șoferilor care au depășit viteza maximă legală, iar 11 șoferi au rămas cu permisul suspendat pentru 90 de zile. Amenzi contravenționale au mai fost date și șoferilor care nu au purtat centura de siguranță si celor cu defecțiuni tehnice. Două dosare penale au fost deschise, atât șoferului din Podgoria cu 1,22mg/l alcoolemie, cât și unui șofer care se afla la volanul unui autoturism, deși nu deține permis de conducere. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de peste 70.000 de lei.

Pe lângă sancționarea șoferilor, polițiștii rutieri au consiliat și 20 de pietoni care au traversat prin locuri nepermise și și-au pus viața în pericol. De altfel, indisciplina pietonilor este o altă cauză a accidentelor rutiere, a explicat recent la Focus Tv, comisar șef Silviu Dinu, șeful Poliției Rutiere Buzău:

„Aș adăuga și indisciplina pietonilor, sub aspectul traversărilor neregulamentare, mai ales în localitățile care sunt tranzitate de acest drum, DN2E85. Din nefericire, așa a fost soluția aleasă de proiectant la vremea respectivă, de a trece cu acest drum prin localități; ar fi fost o mult mai bună soluție ocolirea lor, pentru că eliminam din start acest risc. Am avut anii trecuți și prezența căruțașilor pe partea carosabilă. În ultimii ani aceasta (prezența) s-a redus constant. Am acționat și noi prin a-i determina să înțeleagă riscul la care se expun cu prezența lor pe DN2. Mai avem și prezența bicicliștilor în proximitatea municipiului Buzău, care se deplasează către locul de muncă și domiciliu,” a declarat Silviu Dinu, șeful Poliției Rutiere Buzău, pentru Focus TV.